Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, април 17, 2009

Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани и шейха Моза бяха през седмицата на официално посещение в България

Семейството на монарха на Катар разби табутата в арабския свят

Перлата на емир Халифа

И след седем раждания "мъдрата кралица" Моза излъчва финес

Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани и шейха Моза бяха през седмицата на официално посещение в България. Височайшата двойка върна визитата на българския президент Първанов и съпругата му Зорка в Доха през ноември 2007 г. Подписани бяха важни споразумения за сътрудничество между двете страни във въздушните съобщения, икономиката и техниката. Към емира и съпругата му има голям интерес в света и заради това, че значителните постиженията на Катар в различни области са резултат на техния хармоничен тандем.


На обаянието на Шейха Моза могат да завидят много холивудски звезди
Катар е абсолютна монархия, всичко е в ръцете на емира Хамад бин Халифа ал Тани. В това арабско емирство обаче монархическата власт е облагородена с големи позитиви за страната и въобще за арабския свят. Катар се отличава от други страни с монархическо управление с редица положителни белези. Разликата е не само в характера и културата на емира, който е благ и мъдър. Добрината на Халифа ал Тани осени и българските медицински сестри от Либия, които бяха освободени с решителната му помощ и подкрепа. Емирството е озарено и от чара на съпругата му шейха Моза.
В сърцето й има място и за България която тя за първи път посети тази седмица. Не е забравено обаче, че преди развръзката на драмата със сестрите ни бившата съпруга на френския президент Саркози, Сесилия, разговаря на четири очи с шейха Моза. Какво точно са си говорили двете и какво след това е направил емирът, не е съвсем ясно. Вероятно защото Халифа като истински благородник и набожен човек не разкрива благотворителността си. Така или иначе обаче не можем да мислим за Катар и за владетеля му, без в съзнанието ни да изплува образът на неговата одухотворено красива и интелигентна жена. Явно тази двойка потвърждава поговорката, че зад всеки велик мъж стои една стойностна жена. Познавачи на Близкия изток с основание смятат, че над големите икономически, социални и културни постижения на малкото емирство се извисява емблемата на семейния тандем Халифа - Моза.
Емирът и Моза са съпрузи от 31 години, а той е на трона от 15 години. Емир Халифа има три жени. Но безспорната фаворитка е шейха Моза бин Насър ал Миснет. Имената на другите две съпруги не са известни дори на повечето хора в Катар. Но в страната, както и в чужбина всички знаят шейха Моза. Нейната обществена активност е непрекъснато във фокуса не само на катарските, но и на световните медии.
Семейството в арабския свят е нещо свещено и неприкосновено. Отношенията между съпруга и съпругата са забулени в тайна. Затова и за семейното гнездо на емира не се говори и не се пише. За връзката между владетеля и Моза се знае само, че тя е станала негова съпруга още по време на следването си, когато той е бил само принц. Шейха
Моза е завършила социология в Катарския национален университет. Известно е също, че в отношенията им има разбирателство и хармония. Това личи и от подкрепата, която емирът оказва на всички проекти на съпругата си в образованието и благотворителността.
Колко деца общо има емирът на Катар не е известно на широката публика. Шейха Моза му е родила седем потомци. За наследник през 1996 г. бе провъзгласен третият син на Моза - Касем бин Хамад бин Халиф ал Тани. Но през 2003 г. той се отказа от престола в бъдеще в полза на брат си принц Тамим.
Моза разчупва всички стереотипи на арабските жени. Образованието е първата стъпка към равноправието на арабската жена, смята съпругата на емира, дала личен пример за това. Моза се обявява против традиционната за исляма полигамия. През 2002 г. тя шокира консервативните мюсюлмани в Катар и арабския свят, като се появи публично с открито лице. Шейха Моза е специален посланик на ЮНЕСКО е по въпросите на основното и висшето образование. Тя създаде Арабски фонд за демокрация, в който емирът наля 10 милиона долара. В резултат на нейните усилия и модерното мислене на емира Катар стана втората след Кувейт страна в региона, където жените вече имат избирателни права и право да шофират коли.
Халифа подкрепя Моза и в усилията й за по-активен диалог на цивилизациите, за развитие на разбирателството на ислямския свят със Запада. Неслучайно американският университет "Карнеги" я накичи с титлата Доктор хонорис кауза. Полиглотката Моза изнася лекции в американски и други университети, издига идеи за борба с бедността, насилието и безпросветността. Семейната институция в арабския свят според нея трябва да има нови функции и отговорности, на първо място във възпитанието и в толерантността. Арабските мъже трябва да осмислят равните отношения с жените първо в семейството, а след това и в обществото, казва шейха Моза. Смелостта на "мъдрата кралица", както някои я наричат, и лъчезарната й усмивка са наистина заразителни. Шейха Моза е ранобудница.
Започва деня с 40-минутна гимнастика.
След това отива в офиса, където с помощниците си разработва проекти за образованието, благотворителността, пътувания в чужбина. Като специален посланик на ООН за ЮНЕСКО вече е посетила много страни. Винаги е със съпруга си и при държавните му визити в чужбина. Следобедите и вечерите й са запазени за съпруга и децата.
Седемте раждания не са деформирали финеса на женствената й фигура. Тя носи стилни ретро костюми, предпочита марката "Шанел". Не се кичи с излишни украшения. Саката й са строги и така разкроени, че да не очертават прекалено женствената й стройна снага. Полите и са малко под коляното с цепка отзад. Обикновено носи тюрбан, под който скрива прекрасната си коса.
Височайшата двойка е любима на народа на Катар. Възхищават и се и мнозина в арабския свят. Преди няколко дни 25-годишна катарка роди пет деца и четири от тях бяха наречени на имена от фамилията на емира Хамад бин Халифа ал Тани.

Любомир МИХАЙЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи