Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, април 28, 2009

Римска реформа ІІІ

27. 04 .2009

Евроислямски епизоди

„Съдиите от Европейския съюз искат да бъде прилаган шариата в британските съдилища”. С такова заглавие излиза днешният брой на таблоида „Дейли мейл” от Лондон. Редица арабски медии, в това число и авторитетният информационен портал „Илаф”, подемат темата като извеждат на преден план възможността в съдебните институции на всички страни-членки на Европейския съюз да започне да се използва ислямският закон. Причината за подобно предположение е планираното предложение на Европейската комисия гражданските съдилища в ЕС да използват в своите бракоразводни дела този закон, с който „една от двете страни по делото има близка връзка”. Въпреки че последното понятие не е изяснено, най-вероятно става въпрос за националната принадлежност на физическото лице.

Това означава, че ако някоя европейска съдебна инстанция гледа подобно дело, то тя може да приложи френския семеен кодекс, но в същото време и законите на кралство Саудитска Арабия, ако например става въпрос за гражданин на тази страна. Например ако саудитски гражданин се развежда в София, то българският съд може да бъде принуден да прилага шариата.

В тази връзка известната неправителствена организация „Център за социална справедливост” (ЦСС) критикува остро т.нар. „Римска реформа ІІІ”, отнасяща се до промените в правораздаването в страните-членки на Европейския съюз. Нейни представители заявяват, че реалните резултати от въпросната реформа са забавянето и оскъпяването на съдопроизводствения процес, както и честото постигане на несправедливо решение. Като цяло ЦСС определя направеното предложение като „анти-семейна” инициатива. Въпросната НПО не вижда логика в това, че ако бъде прието предложението на ЕК, то всяка двойка от ЕС, която желае да се разведе, може да подаде документи пред съда на която и да е европейска държава. Според ЦСС се получава пълен хаос, тъй като в отделните семейни кодекси на страните-членки на ЕС са предвидени различни начини на разделянето на имуществото, както и различни стъпки от страна на съдебната институция, задължително поощряваща спасяването на брака преди да се стигне до окончателното му разтрогване.

Според британския таблоид предложението на ЕК представлява много опростен вариант. Всяка страна-членка следва да изработи свои специални правни норми за въпросните казуси, така че все едно делото се гледа в страната, в която един от двамата съпрузи има „най-близка връзка”. Статията на „Дейли мейл” завършва с твърдението, че вече девет страни-членки на ЕС, сред които не е Великобритания, са изявили желание да приложат принципите на „Римска реформа ІІІ”. Това, според арабските анализатори, ще доведе до постоянното използване на шариата в европейските съдилища.

В същото време миналата седмица датските медии съобщиха за избирането на първата забрадена жена за общинска съветничка в историята на Дания. Това е 27-годишната палестинка Есма Абдул Хамид, която е заела мястото на оттеглилия се титуляр в листата на лявата Партия на единството. Арабката става част от местната власт в Одензе – третия по големина град в скандинавското кралство. Националните информационни източници отделиха голямо внимание на първата сесия, в работата на която участва Абдул Хамид, поставяйки акцент върху факта, че за пръв път в историята на страната в политиката влиза забрадена жена. Преподавателят в университета в Одензе Петер Сибирдж отбелязва, че този факт ще влезе в речниците по политически науки на Дания. В същото време някои от представителите на местната мюсюлманска общност определиха събитието като шоу и най-вече демонстрация на желанието на въпросната партия да получи подкрепата на близо половин милионната местна ислямска общност.

Запознати припомнят, че в Дания отдавна присъстват мюсюлмани в местния парламент. Левите партии традиционно включват в техните листи представители на ислямското малцинство. Преди две години в състава на законодателния орган влязоха първите две жени, изповядващи ислямска религия. Според данни на избирателната комисия на парламентарните избори в Дания, проведени на 15 ноември 2007 г., четирима мюсюлмани са избрани за народни представители. Става въпрос за 44-годишния лидер на партията „Нов съюз” от сирийски произход Насър Кхадер, 37-годишния говорител на Народносоциалистическата партия Камил Курши от пакистански произход, членката на същата партия Уршим Сара от турски произход и 34-годишната членка на Социалдемократическата партия Ялдъз Йокдоган, също от турски произход. На същите парламентарни избори въпросната Есма Абдул Хамид отново се превърна в „гвоздея” на политическото мероприятие. Тогава малко не й достигна да влезе в Народното събрание, тъй като беше поставена на задна позиция в листата на нейната партия. Абдул Хамид обаче е убедена, че й предстои бляскаво политическо бъдеще в Дания. Тя ще бъде запомнена с изказването си, че желае хората да я оценяват по това, което има в главата, а не по това, което носи върху нея.ориентбг

More here

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи