Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, април 05, 2009

Формулата за двете държави намира все по-малко привърженици в еврейското общество

Gaza_map04. 04. 2009

Палестинците също са против създаването на палестинска държава

Екип на Ориент.Бг

Ерозията на идеята за създаването на независима палестинска държава набира скорост сред кръговете, от които пряко зависи нейната реализация. Очевидно последствията от договорите от Осло, които планираха появата на държавата Палестина не дадоха необходимите материални доказателства в тази насока. От 1993 г. израелската и палестинската държава интензивно преговарят, но засега освен автономия в Рамалла нищо друго не е налице. Постоянните вътрешни палестински търкания и сблъсъци намалиха политическата тежест и кредибилитета на президентството на Махмуд Абас. От друга страна, след разочарованието на израелските избиратели от безрезултатните преговори, от няколко дни начело на еврейската държава застана най-дясното и консервативно правителство.

Миналата година израелски академични кръгове алармираха, че формулата за двете държави намира все по-малко привърженици в еврейското общество. Новосформираното правителство в Тел Авив и лично лидерите му премиерът Бенямин Нетаняху и крайният националист Авигдор Либерман заявиха, че не се ангажират с последствията от конференцията, проведена през ноември 2008 г. в американския град Анаполис. В своето встъпително слово новият израелски министър-председател не спомена нито веднъж формулата “палестинска държава”.

Резултатите от социологическото изследване на норвежкия институт “Фафо”, който беше един от основните поддръжници на договорите от Осло, показват ниската популярност на идеята за палестинска държава и в самото палестинско общество. Авторите на сондажа обявяват, че 53% от респондентите (срещу 47%) са против създаването на подобна държава. Интересното в случая е, че приблизително същият процент са израелците, споделящи това становище. Особено интересен феномен е, че когато са интервюирани само членове на радикалното палестинско движение “Хамас”, подкрепата за формулата на двете независими държави спада на 22%. Приблизително 33% от палестинците считат, че на територията на Израел и окупираните територии трябва да се създаде ислямска република, независимо дали това ще бъде постигнато със сила или с политически средства. Само 20% от запитаните смятат за възможна бъдеща обединена израелско-палестинска държава, в която да живее цялото население, като работеща алтернатива за разрешаването на конфликта. Впрочем, това е идеята на либийския ръководител Моамар Кадафи, който нарича тази хипотетична държава „Исратин” (съвкупност от първата сричка на думата “Исраил” и последната сричка на думата “Фалестин”).

Авторите на изследването са на мнение, че политиците в Близкия Изток, Европа и САЩ трябва да вземат под внимание настроенията на населението, което е обект на мирните преговори. Те заявяват, че стремежът на Вашингтон за реализиране на формулата “две държави” все повече се превръща в химера. Заедно с това, не се очаква администрацията на Барак Обама да се откаже от тази своя външнополитическа цел. На практика цялата американска стратегия в този регион се базира именно върху тази алтернатива. Нещо повече, тя дори е хиперболизирана като основен дивидент и е преекспонирана също върху други регионални подходи, а именно тези спрямо Иран и спрямо Афганистан - Пакистан (наречена най-общо Afpak front).

Редица експерти предричат засилването на натиска на официален Вашингтон върху политиците от региона в посока прилагане на формулата “две държави”. В същото време, ако тя реално не стане факт в близкото бъдеще, процесът на ерозия ще бъде толкова ускорен, че с голяма степен на сигурност може да се прогнозира, че тя просто ще изчезне, дори като хипотетична вероятност.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи