Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, април 03, 2009

Ислямът стана идеология на икономическото процъфтяване на Турция

Турция: Има ли бъдеще "ислямската икономика"?

01.04.2009 | Ернест Султанов, Александър Реутов, в. "Коммерсантъ"

Въпреки че на неотдавнашните общински избори в Турция победи управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) начело с Ерджеп Таип Ердоган, ислямистите все пак губят позиции в сравнение с предишните избори. Според експертите това ще накара Ердоган да форсира политическите и икономическите усилия за създаване на "ислямска икономика" в Турция. Навремето тъкмо тази програма направи ПСР най-популярната турска партия.
От 2002 г., когато Партията на справедливостта и развитието за пръв път участваше в гласуването, тя постоянно побеждаваше в изборите на всички нива. При това подкрепата на избирателите ставаше все по-голяма. По данните на Централната изборна комисия на Турция в неделя за управляващата партия са гласували 39% от избирателите. Това е с 8% по-малко, отколкото на предишните избори."Разочарован съм – заяви лидерът на ПСР и премиер на Турция Реджеп Таип Ердоган. – Резултатът трябваше да бъде значително по-добър".

Разочарованието на шефа на турското правителство е напълно разбираемо. За седемте години на управлението на ПСР Турция съществено се промени. Като начало партията съумя да направи пробив в решението на стария вътрешен конфликт – кюрдския. ПСР престана да се осланя върху турския национализъм, заменяйки го с исляма. Това привлече религиозните кюрди. Успехът бе затвърден с помощта на финансови инжекции в изостаналите югоизточните райони с кюрдско население. В резултат на това подкрепата на кюрдите за забранената Работническа партия на Кюрдистан намаля съществено.

След това премиерът Ердоган и неговите поддръжници започнаха борба с корупцията и скрито настъпление срещу военните, които са ключова сила в турската вътрешна политика. От времето на Ататюрк армията играе ролята на гарант на светското държавно устройство. Това дава на военните много широки права и те много пъти са ги използвали, забранявайки политически партии и изпращайки в оставка правителства. Ислямистката ПСР съумя до известна степен да промени ситуацията. Армията все още играе важната рола в политическата система на Турция, но вече не се намесва така откровено в политиката и дори често стои настрана. Това ясно пролича от нашумялото дело «Ергенекон», в което високопоставените офицери и генерали се обвиняват в опит за държавен преврат.

По времето на Ердоган Турция заяви за себе си като за регионален лидер. Анкара все по-често играе ролята на миротворец. Тя посредничи в преговорите между Сирия и Израел, турският миротворчески контингент е най-предпочитан в зоната на палестинско-израелския конфрикт и т.н.

Всичко това обаче стана възможно само благодарение на икономическата политика на ПСР, провеждана от 2002 г. Ислямистите успяха да победят многогодишната хиперинфлация. Влиятелното списание The Economist окачестви правителството на Ердоган като най-успешното за последните 50 години. ПСР успя да построи нов модел на икономиката, която западните експерти оценяват като "икономика на ислямския протестантизъм".

Ислямът стана идеология на икономическото процъфтяване на Турция. Тежкият, добре платен труд бе определен като "богоугодно дело", а неефикасното използване на капитала (например, когато той стои неизползваем в банковските сметки) е обявено за "грях". "Да отвориш фабрика е също такова богоугодно дело, както и молитвата", заяви един от привържениците на ПСР, шефът на голям холдинг Мустафа Буйдак.

Въпреки това според редица експерти всички предприети от Ердоган реформи се придвижват много бавно. И избирателите показаха, че сега, по време на световната финасова криза, те очакват от правителството по-решителни действия. "Ние разбрахме посланието на обществото – призна вчера Ердоган. - Сега ние ще си научим урока, ще направим изводите и ще продължим напред с удвоена енергия".

Превод: Андрей Романов

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи