Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, април 07, 2009

Последният министър-председател на Иран Мир Хюсеин Мусаи изключва компромисите по отношение на иранската ядрена програма

07. 04 .2009 Мир Хюсеин Мусауи

Ирански кандидат-президент: „Политиката ни е екстремистка”

Последният министър-председател на Иран Мир Хюсеин Мусаи декларира на първата си пресконференция след обявяването на кандидатурата му за държавен глава, че политиката на ислямската държава е „екстремистка”. Точният израз е: „Екстремизмът ни навреди много и ние трябва да работим усърдно, за да си върнем доверието в световен мащаб. Казах, че в определени моменти външната ни политика е екстремистка и си даваме сметка, че трябва да направим стъпка назад.” В същото време обаче Мусаи изключва компромисите по отношение на иранската ядрена програма. Той обяви, че е готов да преговаря със САЩ по всички въпроси, с изключение на този спорен проблем.

Очевидно впечатляващата реч на Барак Обама пред турския парламент предизвика широк резонанс в иранското общество, което на 12 юни трябва да избере президент. В Анкара стопанинът на Белия дом отправи антитезисна оферта към ръководството на Иран: „Откажете се от ядреното оръжие и изградете по-добро бъдеще за народа ви.” Още на следващия ден говорителят на иранското МВнР Хасан Каксауи отговори, че предишната администрация на Белия дом е положила усилия да изолира Иран. В същото време в Техеран тезата на Обама е възприета като доказателство за приемствеността на външната политика на Вашингтон по отношение на ислямската република, въпреки претенциите на новия управленски екип за промяна. Каскауи повтори известната иранска позиция, че ислямската република няма амбиции да създава ядрено оръжие. В същото време в Тел Авив и Риад продължават да гледат със загриженост и безпокойство на „толерантността на Вашингтон към ядрените усилия на Техеран.” Влиятелният вестник “Financial Times” отбелязва, че на срещата на върха на лидерите от Г-20, по време на краткия разговор между саудитския крал Абдула и президента Барак Обама, монархът е обърнал внимание върху американската политика спрямо Иран.

Паралелно с това, иранската президентска надпревара продължава. Медиите подчертано фокусират своето внимание върху действията на Мир Хюсеин Мусауи, който е причислен към „реформаторския лагер”. Все по-многобройни са прогнозите, че най-вероятно другите двама кандидати, които принадлежат към същото идейно течение – бившият президент Мохамед Хатами и бившият председател на парламента Мехди Каруби, ще се оттеглят от надпреварата. Изненадващи са и предположенията, че има вероятност настоящият държавен глава Махмуд Ахмединаджад да не се кандидатира повторно. Причините, които се сочат, не звучат сериозно. Става въпрос за здравословни проблеми. Възможно е „консервативният лагер” да е преценил, че той няма шанс срещу набиращия сила реформатор Мир Хюсеин Мусауи. Има вероятност това развитие на обстановката да е повлияло и върху новата американска политика. Ясно протегнатата ръка от страна на официален Вашингтон до голяма степен обезоръжава агресивната и неотстъпчива политика на Ахмединаджад.

Освен това икономическата ситуация в страната също не е в полза на сегашния държавен глава. На фона на инфлацията и безработицата около 20% се засилват персоналните критики към стопанското управление на богатата на енергоресурси държава, изпаднала в световна изолация. Преди 40 дни 16 известни ирански икономисти и интелектуалци изпратиха открито писмо да Ахмединаджад, в което изложиха своето несъгласие с водената от него политика. Тази ексклузивна динамика може да върне в борбата за високия пост безспорния фаворит на консерваторите, настоящия председател на парламента Али Лариджани. Преди няколко месеца последният заяви, че няма да се кандидатира за президент на ислямската република, въпреки добрия имидж, с който разполага сред поддържащите го среди.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи