Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, април 10, 2009

Мюсюлманските братя

Мохамед Акиф09. 04. 2009

„Мюсюлманските братя” обсъждат своята „секуларизация”


Гасан Насър

Изненадващото изявление на настоящия Генерален наставник на „Мюсюлмански братя” (МБ) Мохамед Махди Акиф преди един месец, че няма да се кандидатира за нов 6-годишен мандат на най-голямата и най-стара ислямистка партия в света, стана причина за дискусия за внасянето на нови организационни, идеологически и евентуално методологическо-проповеднически елементи в партийната работа. Актът на лидера на МБ, формално мотивиран с „оттегляне в пенсия”, е безпрецедентен в дългата история на фундаменталисткото движение. Според египетския вестник „Ал мъсриюн” част от ръководните среди на организацията е обсъждала с различни центрове и мозъчни тръстове възможността за промяна на наименованието на поста на лидера. Предложено е било водачът на религиозната формация да се нарича „Генерален наблюдаващ”, „Генерален секретар” или „Председател на политбюро”. Идеята е да се вмени желанието за намаляване на религиозния характер на движението и да се очертае „секуларната” осанка на неговия лидер.

Някои медии съобщават, че предложението е било официално дискутирано в рамките на Наставническия съвет на МБ, но всички членове са се произнесли отрицателно за подобна възможност. Аргументът, който е надделял в противоположната посока е, че по този начин ще се хвърли сянка върху универсалния характер на организацията. Изразени са били опасения, че връзката между центъра и някои от 70-те филиала извън Египет, с които връзката е по-скоро идеологическа, а не организационна, ще бъде поставена пред изпитание. Според повечето ръководители на МБ всякакви опити за секуларизация на движението могат да ерозират неговите устои и да редуцират неговото влияние в световен мащаб. Отчетено е било, че реформата не е препоръчителна, особено в Египет, където обществото е достатъчно религиозно, но не толкова в клоновете на МБ извън „родината-майка”. Според първия заместник-генерален наставник Мохамед Хабиб подобни възможности са само „фантазии във въображението на някои хора”.

Експертът по ислямистките движения в Центъра за стратегически изследвания „Ал Ахрам” Дия Рашауан подкрепя мнението за отхвърляне на спорното предложение. Той счита, че подмяната на титлата на лидера на МБ противоречи на историческите традиции на формацията и би внесло разцепление в нейните редици. Анализаторът е категоричен, че „секуларизацията” е силно предизвикателство пред претенциите за глобален характер на структурата, създадена от Хасан ал Банна.

Самият настоящ лидер Мохамед Акиф счита, че е възможно неговият наследник да не е египтянин, тъй като изборът ще се проведе в Консултативния съвет на световната организация на МБ. Последният е съставен от 90 членове от Египет и 40 членове извън неговите граници. В същото време, заедно с новия ръководител идват и неговите заместници, които не се избират, а се посочват от лидера след проведени консултации. Наставническият съвет, който представлява колективното ръководство на формацията, се състои от осем египтяни и пет представители на задграничните организации на МБ.

В експертните среди започнаха прогнозите който ще застане начело на най-старата ислямистка формация и едновременно с това – най-голямата опозиционна сила в Египет. Сред кандидатите, представляващи „по-умереното” крило, са Абдел Мунем Абу Футух и Исам Ариан. Последният е автор на редица статии в светския печат, в които изразява възхищението си от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието. Той нееднократно е подчертавал, че пред египетските и арабските МБ стои „турският пример”. Надделява обаче мнението, че най-вероятно консервативното мнозинство в Консултативния съвет ще отдаде предпочитание на някои от традиционалистки настроените представители. Става въпрос за Мохамед Хабиб, Мохамед Марса, Али Абдел Фатах и други.

Дилемата „египтянин - неегиптянин” начело на МБ е спекулативна и има за цел по-скоро да представи ислямисткото движение като демократична организация. Всички нейни представители отстояват тезата, че дори в края на годината е възможно малайзиец да стане новия Генерален наставник (твърдение на лидера на МБ във Великобритания Камал Халбауи). В същото време, председателят на парламентарната група на МБ в египетския парламент Мохамед Кататни отбелязва, че ако за Генерален наставник бъде избран неегиптянин и формално ръководството „напусне” Египет, то египетската организация трябва да избере задължително Генерален наблюдател. Експертът Рашауан обаче допуска, че до подобно конфузно положение няма да се стигне, тъй като „досега задграничните организации на МБ никога не са поставяли сериозно проблема за лидерството”.

Очевидно новата личност на бъдещия лидер на МБ може да повлияе значително върху дейността на световната мрежа на ислямисткото движение, създадено през 1928 г. от египетския учител Хасан ал Банна. Тя може да се забави, но и да се динамизира, в зависимост от темперамента на следващия Генерален наставник. Събитията показват, че най-вероятно ще станем свидетели на втората възможност. Това ще се осъществи чрез „смяната на поколенията” в ръководството на ислямистката формация, за което говорят множеството последни изследвания.

Според палестинския наблюдател Набил Шабиб, живеещ в Германия, понастоящем протича процес на изземане на монопола върху проповедническата дейност на МБ в Европа от „поколението на младежите, за сметка на това на шейховете”. Такъв е изводът, който може да се направи след анализа на единственото условие, което поставя ръководителят на МБ в Обединеното кралство за избора на нов лидер на мрежовидната ислямистка организация. Халбауи счита, че е задължително новият Генерален наставник, който ще смени на поста 81-годишния Акиф, да бъде под 60-годишна възраст.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи