Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, април 26, 2009

Откраднаха най-малката Библия в света

26 април 2009, 18:11

София, България

Крадци отмъкнаха най-малката в света печатна библия и други два безценни експоната от откритата на 17 април във Варна изложба „Библията-вчера днес и в бъдещето”.
Според организаторите, които установили липсата, кражбата е извършена в събота около 16 часа. Според Георги Данчев, който е един от уредниците, малко преди това в залата е имало голяма група посетители, като вероятността някой от тях да е посегнал на експонатите е най-голяма, съобщава "Стандарт".

За дните от откриването на изложбата, която се показва във фоайето на Фестивалния и конгресен център във Варна за първи път в Източна Европа, близо 6 000 посетители са видяли книгите с изключителна антикварна стойност.
Най-малка от тях е създадена, за да може да се чете на такива места, където е забранено.

Миниатюрното издание, което изчезна, съдържа единствено молитвата „Отче наш”, преведена на 7 езика. Всичките останали 66 книги от Библията обаче са вложени в друг, още по-малък микрофилм, който побира 1189 глави и 1245 страници иу е много по-ценен. Чете се само под микроскоп, може да се прожектира на екран с големина 6 на 8 м. и е непокътнат.

Според собственика на сбирката и търговец на библии Стефан Пилц, който от 37 г. изучава Светото писание и събира редки екземпляри, такива микрокопия, като откраднатото, има много. Не е проблем да се достави такова, но ще отнеме време, обясни той.

Освен миниатюрата, крадците са взели рускоезично издание с интересна кожена подвързия, без особена антикварна стойност и цена, както и една обикновена детска библия в картинки.

Това ще е първият подобен инцидент с тази уникална изложба за годините на нейното съществуване, отбеляза германският собственик. Кражбата на миниатюрата е станала на фона на 10-те божи заповеди, които са написани на иврит. Затова може би крадецът не е могъл да прочете тази от тях, която се отнася до неговите действия, коментираха организаторите.

Те уведомили късно вечерта охраната за изчезването на трите експоната. В неделя до обед в ОДП-Варна нямаше регистриран сигнал от когото и да било, включително и от организаторите на изложбата, за кражба, каза полицейският шеф на Варна, комисар Димитър Димитров. /БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи