Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, април 06, 2009

САЩ не са във война с исляма, заяви Барак Обама

САЩ не са във война с исляма, заяви Барак Обама
06 април 2009 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че решително не е съгласен с тези, които твърдят, че страната му се намира в състояние на война с исляма, предаде РИА Новости.
“Искам откровено да заявя: САЩ не се намират в състояние на война с исляма”, посочи Обама в реч пред турския парламент. Той подчерта, че САЩ са против правенето на паралели между отношенията на САЩ с мюсюлманския свят и противодействието срещу международната терористична мрежа “Ал Кайда”, чиито екстремисти извършиха нападението срещу САЩ през септември 2001 г. “Отношенията между САЩ и ислямския свят не трябва да се ограничават с борбата срещу “Ал Кайда”, заяви Обама и неговото изказване бе посрещнато с аплодисменти в турския парламент.

„Заман”: Расмусен не направи очакваното извинение за карикатурите на пророка Мохамед
06 април 2009 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Новият генерален секретар на НАТО и бивш премиер на Дания Андерс Фог Расмусен не отправи очакваното от него извинение заради скандала с карикатурите на пророка Мохамед, пише електронното издание на турския вестник “Заман”.
На втория форум на Алианса на цивилизациите, който се провежда в Истанбул, Расмусен обаче отправи послание, че е необходимо да са проявява уважение към религията и към религиозните символи. Направи впечатление, пише вестникът, че Расмусен използва същите изрази, както и по време на избухването на скандала с карикатурите, а именно за значението на свободата на изразяването. “Един от приоритети ми ще бъде диалог с мюсюлманския свят, повишаване и разширяване на връзките ни”, каза новият генерален секретар на НАТО.

„Сабах”: Ердоган и Русмусен разговаряха преди откриването на форума на Алианса на цивилизациите
06 април 2009 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул.Турският премиер Реджеп Тайип Ергодан води днес кратък разговор с новия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Истанбул преди откриването на Форума на Алианса на цивилизациите, пише „Сабах”. Забеляза се, че Ердоган и Расмусен са усмихнати и доброжелателно настроени, посочва турският вестник.
Вторият годишен форум на Алианса на цивилизациите започна днес в хотел Кемпински в двореца Чаглаян в Истанбул. В двудневния форум участват видни чуждестранни гости, като президентът на САЩ Барак Обама, премиерът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, новият генерален секретар на НАТО Расмусен, бившият президент на Иран Мохамад Хатами, бившият президент на Чили Мишел Бачелет, която в момента председателства Латиноамериканския съюз,.а също от 50 министри от различни страни.
Първият форум на Алианса на цивилизациите бе под егидата на правителствата на Турция и на Испания и се състоя в Мадрид на 15 и 16 януари.

“Заман”: Ислямският свят аплодира Турция заради нейната позиция при избора на новия генерален секретар на НАТО
06 април 2009 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция получава истинска лавина от подкрепа от ислямския свят заради нейните възражения към кандидатурата на датския премиер Андерс Фог Расмусен за нов генерален секретар на НАТО, пише днес вестник “Заман”. Издаваният в Египет вестник “Ал Ахрам” посочва в своя централна статия, че поради следваната политика по този въпрос Турция е аплодирана от ислямския свят. В статията се отбелязва, че Анкара е настояла Расмусен да поиска извинение от целия ислямски свят заради карикатурите на пророка Мохамед и използва израза: “Египет мисли по този въпрос точно като Турция”.
Един от водещите вестници в Катар - “Пенинсула”, също пише в централната си статия, че Турция е изразила мнението на ислямския свят. В публикацията се посочва, че ислямският свят напълно споделя опасенията на Турция по повод избора на нов генерален секретар на НАТО.
Издаваният в Лондон вестник “Шаркюл Авсат” посвещава дълга статия на темата. В нея се подчертава, че се е наложило лично Барак Обама да разговаря с турския президент Абдуллах Гюл за да убеди Турция и да може да бъде избран новият генерален секретар на НАТО.

Новият генерален секретар на НАТО обещава да развива диалога с мюсюлманските страни
06 април 2009 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новоизбраният генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обеща да развива диалога с мюсюлманските страни. Расмусен заяви това в речта си пред участниците във форума на Алианса на цивилизациите, който се провежда в Истанбул, предаде РИА Новости.
По неговите думи, той ще уважава религиозните ценности и ще развива диалога между религиите.
“Един от приоритетите на моята дейност на поста генерален секретар на НАТО ще бъде установяването и развитието на диалога с мюсюлманския свят. Аз уважавам религиозните възгледи и свободи”, каза Расмусен.
В Турция очакваха с нетърпение речта на Расмусен в рамките на форума. Официална Анкара до последния момент отказваше да подкрепи избирането на премиера на Дания за генерален секретар на НАТО заради позицията му в миналото относно скандала с датските карикатури на пророка Мохамед, отбелязва агенцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи