Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, април 21, 2009

Умереният ислям

Д-р Камаал Хелбауи: Радикалният ислям е като вирус

21 април 2009 | 15:05 | Агенция "Фокус"

Какви са предпоставките за развитие на радикален ислям, имат ли подобни твърдения основа у нас? Отговор на тези и други въпроси пред Агенция „Фокус” даде ръководителят на Център за изследване на тероризма във Великобритания д-р Кемаал Хелбауи, който изнесе тематична лекция за тероризма в Специализирането висше училище по библиотекознание и информационни технологии.

Фокус: Д-р Хелбауи, как се използва радикалният ислям за политически цели?
Камаал Хелбауи: Радикално настроените мюсюлмани не вярват в политическите измерения. Радикалният ислям не е свързан и не съответства на политическата дейност. Онези, които вярват в това, че може да се извършва политическа дейност, са умерено настроените ислямисти, а онези които вярват в насилието, в радикалността – те не вярват в политическата дейност. Те се стремят да променят обществото със сила, а не с политическа дейност. Те не вярват нито в изборите, нито в парламентарната дейност.
Фокус: Споменахте, че преподаването на ислям от мюфтии и имами, които всъщност не говорят арабски език, може да навреди или да бъде в ущърб на умерения ислям.
Камаал Хелбауи: Да, така е.
Фокус: В България има ли данни за радикален ислям от службите, които се занимават с изследване на това явление?
Камаал Хелбауи: По принцип във Великобритания не се проявява някакъв особено голям интерес към това, което се случва в България. Не сме чували да са били подготвяни терористични атентати в България. Освен това не вярвам, че терористите и онези, които вярват в насилието, биха искали да причинят вреди на България. Те взимат на прицел преди всичко Америка и Великобритания, поради това, че застават на страната на Израел и съответно срещу онези съпротивителни палестински движения, както и поради факта, че се опитват да наложат господството си над света. България бива смятана за приятелска държава, в която няма проблеми. Въпреки това, е възможно да съществуват ислямски радикални настроения в България, поради това че съществува неразбиране на исляма именно заради преподаването му от хора, които не говорят арабски. Така че, ако това явление се появи в обществото, то е необходим един цикъл от лекции, от напътствие към тези хора, които по същество са се отклонили от исляма. Това е нещо, което трябва да бъде извършено от ислямски учени, които си служат добре с арабския език и които разбират добре същината на умерения ислям.
Фокус: Говорите за радикалния ислям като за болест, която може да порази както богатия, така и бедния мюсюлманин.
Камаал Хелбауи: Да. И учения и невежия. Като вирус е.
Фокус: Предлагате създаването на специални домове. Това е радикално нов начин на мислене, защо предлагате такава мярка?
Камаал Хелбауи: Не е радикално ново, а е практично. Това е един оперативен начин, защото ако разумът не бъде прочистен от болестта, то болестта продължава да действа. Затворът не изкарва болестта от разума, но е необходимо те да бъдат изолирани от обществото и след това да бъдат лекувани, да бъде излекувана психиката им, начинът им на мислене. Това мое предложение е от отдавна. Предлагал съм го и на американците и на европейците, но те не го разбират.
Фокус: Кой е по-страшен тогава, този, който страда от радикален ислям или този, които с мерки за борба с тероризма изнася тероризъм?
Камаал Хелбауи: Разбира се, източникът на тероризма винаги е най-опасен. Онези, които замислят, които планират нещата, са много по-опасни от онези, които ги изпълняват. Възможно е някои от последователите да са станали по-опасни от онези, които проповядват, стига идеите им да са станали по-големи. Обикновено философът, стратегът, е по-опасен от изпълнителя. Основателят е онзи, който е създателят на теория и той е най-опасен.

Фокус: Защо смятате, че Турция не може да бъде държавата, която да оказва влияние над останалия арабски свят, каквато роля й определи Барак Обама по време на Срещата на цивилизациите?
Камаал Хелбауи: Споменах като причина идентичността на турците и това че при тях e силно залегнала националната идентичност. Другата причина за това е, гордостта на Саудитска Арабия и Египет. Те се гордеят със своята национална идентичност и си задават въпроса „защо Турция, а не ние”. Става въпрос за съревнование на национална основа. Това са двете основни причини.
Трето, някои от арабите все още говорят за турска колонизация, която не е била колонизация, а турско владичество. Става въпрос за Ислямски халифат по време на Османската империя, но някои от арабските държави, все още разглеждат този период по този начин и това е другата причина, поради която Турция е неприемлива.
Десислава АНТОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи