Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, април 24, 2009

България изкара, че не тя, а Съдът за правата на човека в Страсбург нарушава религиозните права на хората

България обвини съда в Страсбург, че нарушава правата на човека

Държавата поиска преразглеждане на присъдата срещу нея по делото на разколниците в БПЦ

Светослав Терзиев

България изкара, че не тя, а Съдът за правата на човека в Страсбург нарушава религиозните права на хората. Министерството на правосъдието сезира от името на държавата Голямата камара в Страсбург, за да оспори решението от 22 януари 2009 г. на Петата (обикновена) секция на същия съд, който постанови, че властта незаконно се намесва в църковния спор за лидерството на БПЦ.

В последния момент, преди решението да влезе в сила, България изпрати искане за разглеждане на казуса от Голямата камара, която обаче няма функциите на апелативен съд. Тя се занимава само с дела, които са с фундаментално значение за правилното тълкуване на Европейската конвенция за правата на човека. Петчленен колегиум на съда, съставен от неговия председател, от председателите на два от секционните състави и от двама други съдии (на ротационен принцип), ще трябва да прецени дали българският казус отговаря на условието.

Правосъдното министерство обвинява съда, че като е приел жалбата на разколниците около Инокентий, се е намесил в църковния канон, който постановява, че патриархът е пожизнен и не може да има опоненти. Държавата смята, че е имала право да се намеси срещу тях (включително и със сила), защото е била длъжна да възстанови обществения ред.

Съдът в Страсбург обаче изрично постанови, че не се изказва по канонични въпроси, а само констатира, че държавата се е намесила в спора, с което е нарушила чл. 9 от конвенцията за свобода на религията. България твърди, че европейският съд въобще не е трябвало да се произнася, защото така е "отворил възможност за нарушаване на правата на вярващите според чл. 9 от конвенцията да се придържат към каноничния закон и да следват своя даден от Бога ръководител". Държавата смята също, че не е редно Страсбург да обръща внимание как е избран патриарх Максим през 1971 г., защото тогава тя не се е била присъединила към конвенцията, подписана от нея на 7 септември 1992 г. (а не на 7 май 1992 г., както пише Министерството на правосъдието).Вестник "Сега"

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи