Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, април 18, 2009

Исус бил погребан заедно с Мария Магдалена близо до Ерусалим

Холивуд твърди, че Спасителя и Мария Магдалена са в един саркофаг

Вестник "Стандарт"

Константин Събчев

Откриха гроба на Христос

Не е вярно, възкръснал е, отрича църквата

Този спор е древен, колкото камъните по "Виа Долороса" в Ерусалим. Те помнят последните стъпки на Учителя по пътя към Голгота. Кой е той - Бог, Богочовек или "обикновен" пророк, за какъвто го признават и мюсюлманите, и индуистите?
Екстрасенс, надарен с изключително биополе - достатъчно силно не само да изцери сакати, но и да изкара хора от клинична смърт, като възкръсналия Лазар? Потомък на цар Давид или просто син на бедния дърводелец от Назарет Йосиф? Заченат под действието на Светия дух или пък плод на греховно прелюбодеяние на Мария с римския легионер Пантер, както твърдят хлевоусти хронисти отпреди две хилядолетия? Но освен това - разпънат, прободен, погребан и възкръснал? Въпросите са много. Но отговорът, поне на последния въпрос, е даден още в началото на III век от римския теолог Тертулиан: "Вярвам, защото е абсурдно!"

Църквата в Ерусaлим, където съгласно преданието е погребан Христос
Не много отдавна един документален филм - "Изгубеният гроб на Христос"на Джеймс Камерън, взриви християнската общност. Защото според известния холивудски режисьор Исус бил погребан заедно с Мария Магдалена близо до Ерусалим.
Камерън тогава обяви, че това се доказва от изследванията на тленната прах в двата празни глинени саркофага, открити през 1980 г. при изграждане на жилищен блок в Ерусалим.
Археолозите обаче отговарят, че гробницата си е най-обикновена, каквато е била за всяка нормална еврейска фамилия преди 2000 г. Изсечените имена върху нея - Юда, Магдалена и Иисус, пък са сред най-популярните, с които юдеите кръщавали децата си.
Камерън на свой ред твърди, че комбинацията от тези имена била уникална, или поне много рядко срещана в едно семейство и това окончателно го убедило, че е бил озарен от шанса да попадне на погребението на Спасителя. Аргументът му е съкрушителен - това било все едно да разкопаеш саркофаг с името Ринго и наблизо да откриеш още три с имената Джон, Пол и Джордж, "изключително обичайни в наши дни." За това според него твърдението, че е открит гробът на Спасителя, може и да не е чак толкова далеч от истината.
В могилата са намерени 10 глинени саркофага. Върху 6 от тях са изсечени имената Мария, Матей, Исус, сина на Йозеф, отново Мария, Йофа или Йозеф, брат на Исус, и Юда, син на Иисус. Възрастта на всичките е определена на 2000 г. от израелски археолози. Наблизо е открито още едно погребение, което според Камерън и екипа му е на Мария Магдалена.
"Мариамене е Мария Магдалена - това е "Ринго", и точно от тук се завърта целият филм", поясни тогава Камерън. Анализът, сравнен с този от праха на гроба с надпис "Юда, син на Исус", доказва, че тримата са оплетени в най-близката родствена връзка между родители и деца. Оттук следвал генералният извод, че Исус и Мария Магдалена са били двойка.
Твърденията на световноизвестния кинаджия изправиха на нокти църковни служители, теолози, археолози и миряни. Нали Спасителят не може да е погребван, тъй като е възкръснал и се е възнесъл на небето?
Затова и учените, които работят по тази тема, веднага направиха уговорката, че техните разкрития не целят да подкопаят основния постулат в християнството - възкресението на Исус. Израелският археолог Амос Клонер, който е сред първите, изследвали находката на място още през 1980 г., отхвърли категорично сензацията за гроб на Христос. "Въобще не възприемам подобна теза. Имената върху глинените саркофази са най-обичайните през онази епоха. Несъстоятелно е твърдението, че комбинацията им на едно място е уникална. Просто създателите на филма се опитват да си продадат лентата. Друг виден археолог - библеист - Ерик Майер, също категорично отхвърли тезата. "Нищо не доказва, че става дума именно за Исус от Назарет", категоричен е той.
Според една хипотеза Йосиф и Никодим, последователи на Исус, свалили от кръста разпнатия Учител, измили тялото му, намазали го с благовония, увили го в парче памучен плат и го положили в гроб близо до Голгота. През 325 г. Константин Велики, първият римски император, приел християнството, заповядал там да бъде издигнат храм. Днес това място е свято за всички християни.
Според английския археолог проф. Мартин Бидъл, ако има изобщо някакъв гроб на Исус, той се намира в открития от него пещерен параклис близо до Ерусалим. Въпросният параклис се състои от две помещения - външно и вътрешно. Във външното са тленните останки на монах, починал 2 столетия след Исус. Вътрешното представлява особена камера, приличаща на мястото, където според Светото писание е положено тялото на Спасителя. Помещението е обследвано с инфрачервена камера, но поне досега там не е открито нищо.
С една дума, великата тайна остава и чака да бъде разбулена.



Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи