Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, ноември 29, 2010

Недим Генджев назначил овчар за районен мюфтия

Сградата на Главното мюфтийство отново стана арена на сблъсъци между двете враждуващи крила във вероизповеданието

Фото БГНЕС

Недим Генджев назначил овчар за районен мюфтия

Разколът взриви мюсюлманите

Мустафа Хаджи видя връщане на тоталитаризма

7-часов екшън в сградата на Главното мюфтийство в събота взриви окончателно мира в мюсюлманското вероизповедание. Частният съдия-изпълнител Мариан Петков нахлу в централата заедно с полиция, частни охранители, поемни лица и с личния секретар на Недим Генджев - Николай Панков. След по-малко от два часа около 200 привърженици на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, дошли от цялата страна, разбиха страничната врата и настояха да участват при провеждането на описа. Впоследствие хората стояха на "Братя Миладинови" до вечерта, докато полицията не запечата сградата. Съдия-изпълнителят през целия ден така и не показа изпълнителния лист, въз основа на който бе извършен щурмът.
Близо 60 000 лв. е дългът към адвокат Жана Кисьова /наета от Генджев/ заедно с лихвите и разноските. Към него е присъединено и вземане на държавата за 260 000 лв. и 60 000 лв. лихви по него. Така общата сума на дълговете по изпълнителното дело са над 380 000 лв., обясни пред "Дарик" Мариан Петков. Юристът на Главното мюфтийство с водач Хаджи - Асан Имамов, обаче заяви, че частен съдия-изпълнител няма работа с дълговете към държавата. Той обвини Петков, че няма право да сменява ключалки, да разбива врати и да гони служителите на мюфтийството при положение, че става дума за извършване на опис на вещите, а не за въвеждане във владение.
"Целият държавен апарат е ангажиран да помага на Генджев. Съдебната власт, изпълнителната в лицето на полицията и законодателната - изцяло сме върнати в мрачното време на тоталитарния режим. Опитват да върнат мюсюлманите във времето на тоталитаризма", коментира главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.
Поредната серия от разкола започна през май, когато Върховният касационен съд отмени избора на Хаджи, а по-късно в регистъра на вероизповеданията бе записан Недим Генджев като шеф на Висшия мюсюлмански духовен съвет /ВМДС/.
Легализирането му за духовен водач предизвика вълна от протести. За месец хората на Мустафа Хаджи събраха 250 хиляди подписи срещу Генджев, а по села и градове тръгнаха протестни шествия от мюсюлмани и духовници. На 6 октомври пък МВР и ДАНС обявиха, че са разбили радикалната ислямистка организация "Ал Уакф Ал Ислами" и обискираха къщите на 13 родопски ходжи, които са сред най-верните поддръжници на Мустафа Хаджи.
Продължи и войната за контрола над районните мюфтийства. През септември беше набит ходжата на Пловдивската джамия и хората на Генджев превзеха Районното мюфтийство в града под тепетата пред безучастните погледи на полицаите.
След като се разчу вестта за щурма срещу мюфтийството имами и вярващи от цялата страна тръгнаха с рейсове към столицата. "Имаше натиск над нашите симпатизанти в Пазарджик, Айтос и на други места. Някъде са им се обаждали от ДАНС да ги разпитват защо тръгват към София. Другаде полицейски коли са следвали автобусите с недоволните ходжи", казва адвокатът Асан Имамов. Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед допълни, че самите те са настояли хората да се върнат по родните си места, тъй като сградата ще бъде запечатана и няма смисъл да бият път до столицата. Ахмед каза още, че след съботната атака районните мюфтии в страната са нащрек и са взели мерки за да отбият атаки срещу мюсюлманските централи.
Междувременно Недим Генджев в качеството си на шеф на ВМДС е назначил свои хора за районни мюфтии в цялата страна. Те обаче никъде не са успели засега да пробият. В Кърджали човекът на Генджев е Мюмюн Хабил. Той няма богословско образование, никой не го познава и не сме го виждали в джамията, обясни районният мюфтия Бейхан Мехмедов.
В Хасково пък Недим е назначил като районен мюфтия Расим - овчар от село Ангел войвода. Ако сега идете на обяд в селото, ще видите как духовният водач си пасе стадото", допълва Мехмедов.
Руслан Йорданов

Прокуратурата поема случая

Николай Кокинов

Ще бъде образувано дело, всички лица, взели отношение по случая, ще бъдат разпитани. Това заяви градският прокурор на София Николай Кокинов. По негова заповед сградата на главното мюфтийство бе запечатано, докато се изяснят всички всички обстоятелства по влизането в нея.

стандарт / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи