Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, ноември 15, 2010

Приблизително 187 млн. долара дневно покриват разходите на двата милиона несаудитски и почти милион и половина саудитски поклонници

Ноември 2010

Риад харчи 187 млн. долара дневно за богомолците

Председателят на Комитета за поклонничеството към Саудитската търговско-промишлена палата Абделкадер Джабарти заяви, че приблизително 187 млн. долара дневно покриват разходите на двата милиона несаудитски и почти милион и половина саудитски поклонници. Саудитският вестник „Риад” посочва, че общите разходи за една поклонническа кампания достигат приблизително 6 милиарда долара. За всеки поклонник чужденец дневно се разходват около 2000 долара, в това число влизат и пътните разходи, такса „поклонничество” и други.

Джабарти пояснява, че събираните такси не могат да покрият разходите, които се отпускат от бюджета на Кралството за строеж, ремонт и поддръжка на отделните обекти, включени в поклонническия ритуал. Така например поредният ремонт на моста Джамарат в долината Мина ще струва около 600 млн. долара. Изграждането на метрополитена на Мека с капацитет от 170 000 пътника за час, който обикаля светите места, струва около 1,8 млрд. долара. Той свързва долината Мина и долината Муздалафа. Пробното му пускане беше на 1 август 2010 г. Метрото има 20 композиции, всяка с 12 вагона. Дължината на отделните отсечки е 18 километра и има 9 станции. Властите са определили цена от 250 риала или 67 долара на билета в метрото за граждани на страните от Персийския залив.


Разширяването на метрото ще позволи това превозно средство да поеме и транспорта на богомолците от чужбина. Това обаче ще стане от деня Арафат (вторият ден от поклонението, 9-ия ден от месец дулхиджа) следващата година. Тогава метрото ще има капацитет да извозва приблизително половин милион поклонници на час, вместо сегашните 170 000 души. По този начин тази година беше спестено използването на приблизително 3 000 надземни влакчета, които застрашаваха пътното движение и замърсяваха околната среда. Абделкадер Джабарти се надява след очакваното разширяване на метрото догодина да отпадне нуждата от използването на 30 000 влакчета, които продължават да осигуряват транспорта на богомолците между отделните култови обекти.

Подобряването на жилищната инфраструктура за поклонниците, електроснабдяването, водоснабдяването, канализационната мрежа, както и ремонтът на самите светини струва около 2 млрд. долара. Всичко това изисква от догодина да се изразходват около 2 000 долара допълнително дневно за всеки богомолец.

http://www.orientbg.info / Минаре България

1 коментар:


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи