Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, ноември 11, 2010

Аллах позволява само "халал"

Тъй повелява Аллах

Аллах позволява само

Аллах позволява само "халал"

Те ядат само това, което им позволява Аллах. Много мюсюлмани се придържат строго към правилата и употребяват само т. нар. "халал" храни, т.е. чисти храни. Когато пазаруват в германските магазини, те са винаги нащрек.

Юлия Хан беше на пазар с една мюсюлманка:

"В този корнфлейкс има пшенично брашно, ориз, захар, растителни мазнини, лешници, лактоза, диетична какаова маса, сол, емулгатори, соев лецитин. Значи, мога да купя кутията."

Корнфлейксът издържа теста. Оказва се, че е халал, т.е. "чист" или "позволен". Мелиха Серефикан решава веднага да купи две кутии. Тя е от турски произход. Облечена е в черно дълго до петите палто и носи кафява забрадка на зелени точки. Спираме пред стелаж с бисквити.

"Харам" = табу

За много мюсюлмани пазаруването е свързано с изчитане на дълги списъциBildunterschrift: За много мюсюлмани пазаруването е свързано с изчитане на дълги списъци

"Е 471, Е 476, Е 475. Пак ще погледна списъка..." - Мелиха изважда от джоба на палтото си една бележка. На нея има списък с над 300 съкращения на емулгатори. Много от тях съдържат свинска мас или алкохол и затова са обозначени със звездичка. "Всичко, което е със звездичка, е забранено и не можем да го ядем" - казва Мелиха.

Това означава, че бисквитите са "харам", или "забранени", "табу". Мелиха си е извадила списъка от интернет. Много мюсюлмански организации публикуват на интернет-страницата си списъци със забранени храни. "Всичко се проверява във фирмите-производителки, прави се проучване какви съставки използват те, дали са животински, химични или растителни. И след това се изготвя списък", разказва Мелиха.

39-годишната жена спира пред големия фризер в магазина. Там има замразени пилешки бутчета. "Пиле, пуйка - изобщо не купувам такива неща в германските супермаркети, защото знам, че птиците не са заклани по предписанията на Корана. Купувам само риба..."

Мелиха изважда от фризера полуфабрикат с риба и започва да чете съдържанието на опаковката: "Не мога да ям напр. това пикантно филе от риба. Това е нормално филе, със зеленчуци, вода, растителни мазнини, доматено пюре, кашкавал, но има и желатин."

А желатинът в Германия най-често съдържа свинска мас, поради което е табу за мюсюлманите. Следващата ни спирка са рафтовете със захарни изделия. Мелиха посяга към опаковка "Харибо" - т. нар. гумени мечета. И те се правят с желатин, следователно са забранени.

Хранене по ислямски

Вярата определя делника на мюсюлманите и извън пределите на родината им

Вярата определя делника на мюсюлманите и извън пределите на родината им

На касата жената подрежда върху лентата халал-продуктите - две опаковки корнфлейкс, бутилка кетчуп, бурканче мармалад. Русата касиерка не е чувала досега за ислямските правила за хранене, но казва: "Това е тяхната вяра. Мога да го разбера."

Отиваме в друг магазин - турски супермаркет в стария град на Бон. Той е собственост на Мелиха и съпруга й. Във фризера има приготвени по ислямски стандарт пилешки наденички, телешко филе, козе сирене. Много от стоките имат турски сертификат, т.нар. печат "Халал". Мелиха сочи към опаковките "Харибо". И те имат такъв печат, защото са произведени не в Германия, а в Турция - казва Мелиха Серефикан.

Автор: Ю. Хан, Й. Йорданова / Редактор: Б. Узунова


дв / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи