Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, ноември 18, 2010

КУРБАН БАЙРАМ В КЪРДЖАЛИ


КУРБАН БАЙРАМ В КЪРДЖАЛИ

Стотици мюсюлмани се стекоха в централната градска джамия в Кърджали, за да изпълнят специалната молитва в първия ден на най-свещения им празник Курбан Байрам. Половината от тях постлаха импровизирани молитвеници в двора на мюсюлманския храм и въпреки дъжда изпълниха повелята на Аллах. Това за пореден път доказа необходимостта от още една джамия, която да обслужи вярващите граждани в Кърджали. Приветствия към множеството отправиха председателят на Висшия мюсюлмански съвет в България Шабанали Ахмед, районният мюфтия Бейхан Мехмед и кметът на Кърджали Хасан Азис. От джамията висшите духовници отбелязаха значението на празника като започнаха от поставянето на началото му от пророка Исмаил, който обещал на Аллах да заколи курбан сина си, ако му даде такъв. Впоследствие обаче той забравя за обещанието си, когато на сън бог му го напомня. Ибрахим решава да изпълни повелята и тъкмо, когато приготвя сина си Исмаил за жертвоприношение Всемилостивият Аллах се смилява над него и му праща ангел с коч.
Ислямските просветители напомниха на поклонниците условията за колене на курбан в името на Аллах, а после и начина за изпълнение на молитвата за Курбан Байрам.
Хасан Азис призова мюсюлманската общност да бъдат повече от всякога единни в дните, когато преживяват криза във връзка с казуса за главния мюфтия. Той пожела проблемът да намери своето решение по начина, който удовлетворява всички.
На вратата на джамията децата изчакаха с нетърпение края на молитвата, за да целунат ръка на по-възрастните и да съберат колкото се може повече бонбони и пари. И когато това стана започна тяхната надпревара и излизащите не можаха да ги подминат. Пред джамията едва ли не се образува опашка в очакване всеки да честити празника на другия и по-младите да им целунат ръка в знак на уважение и прошка за волни или неволни грехове към тях. Ето че дойде и времето за най-важната част от празника- колене на курбан за който ритуал мюсюлманите трябваше да се затичат към домовете си.
А иначе денят в родопския град си течеше, както обикновено и само пустеещите улици напомняха за началото на байрама, с който бяха ангажирани повечето кърджалийци.

antenneair

Кърджаалъ хабер / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи