Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, ноември 09, 2010

На мюсюлманите е позволено всичко,което не вреди на тялото

Религията подрежда чиниите

Тук и религията има пръст

Тук и религията има пръст

Начинът ни на хранене се определя не само от финансовите възможности и личните предпочитания, а и от религията, която изповядваме. Какви са основните закони в християнското, еврейското и ислямското меню?

Не всичко, което се яде, наистина бива да се яде. Културите и религиите имат голямо влияние върху онова, което хората в различните части на света консумират. Какви са в това отношение предписанията на християнството, обяснява теологът Манфред Бекер-Хуберти:

Рибата - в царството на мъртвите

"Религията слага отпечатък върху делника на човека, а с това и върху храната, която той приема. Всеки празник има своите особени ястия, питиета и сладкиши. Някога е било строго определено на какви празници какви ястия да се поднасят. Някои от обичаите са се съхранили и до днес."

Бургер за мюсюлмани

Бургер за мюсюлмани

Християните по принцип приемат всякаква храна, но има разбира се и хранителни продукти, които се избягват в определени дни, например по време на пости. В петъчен ден християнинът не бива да яде месо, особено на Разпети петък. Бекер-Хуберти обяснява защо: "Тъй като Христос е възприел човешки образ, бил е от плът и кръв, в негова памет на Разпети петък не се яде месо. Позволено е да се яде риба, защото принципът гласи: всичко, което е под повърхността на водата, принадалежи на царството на смъртта и демоните." По тази логика рибата не е живо същество и затова може да се яде.

Ислямът забранява всичко, което опиянява

В исляма предписанията какво бива и не бива да се яде са по-различни. По принцип на мюсюлманите е позволено всичко, което не вреди на тялото. Но за тях има ограничения, например да не се яде свинско месо, което се смята за "нечисто", както и да не се пие алкохол. Социологът Хасан Карача казва:

"В Корана има стих, в който се посочва, че свинското месо, алкохолът и кръвта са забранени. С други думи, преди да се консумира, месото трябва да е абсолютно изчистено от кръвта; алкохолът опиянява, а всичко, което опиянява, е забранено в исляма, защото човек трябва да е трезв през целия си живот."

Евреите консумират само

Евреите консумират само "кошер" продукти

Кафето по еврейски - три часа след месото

Евреите могат да пият алкохол, според тяхната религия той е "кошер", т.е. позволен. В Тора, свещената книга на евреите, се посочва кое е позволено и кое не. Зеленчуци и плодове са позволени, докато свинското месо, също както в исляма, е забранено. Други предписания на еврейската религия са например млякото и месото да се съхраняват в отделни съдове, те не бива да се смесват нито при приготвяне на храната, нито при ядене. След като е консумирал месо, евреинът трябва да изчака да минат най-малко три часа, за да изпие например чаша кафе с мляко.

Автор: С. Занд, Б. Рачева/Редактор: Й. Йорданова


дв / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи