Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, ноември 16, 2010

Турция празнува Курбан Байрам 2010 г.

Турция празнува Курбан Байрам

Нахиде Дениз

Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор:Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

С празнична молитва намаз във всички джамии на Турция тази сутрин започна големият мюсюлмански празник Курбан Байрам. В молитвения ритуал участват и политическите лидери на страната като част от официалния протокол.

На утринната молитва присъстват само мъже. След като тя завърши, те се разотиват и започва ритуалът на поздравленията вкъщи, в семействата, между роднините, близките, съседите. Младите целуват ръка на възрастните, разменят си подаръци, сърдитите се сдобряват.

На този ден не се работи, ходи се по гости или се посещават гробищата. На втория ден от Байрама си поднасят поздравления политическите партии, обществените организации, институциите.

По традиция в дните на Курбан Байрама се принасят жертвени животни за здраве и берекет, откъдето идва и името му. Месото се раздава на роднини и близки. А кожите се даряват безвъзмездно на Съвета по въздухоплаване и Дирекцията по вероизповеданията.

Турският президент Абдуллах Гюл в празничното си обръщение към гражданите подчерта, че Турция е в процес на промени, които са съпроводени и с трудности, но те са позитивни, каза той. Гюл призова турците да не превишават скоростта, когато карат кола и да ползват предпазни колани.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган акцентира на единството и неделимостта на всички граждани като условие за напредъка на страната.

Курбан Байрам продължава четири дни. През това време движението по магистралите на страната и мостовете над Босфора в Истанбул е безплатно.

бнр / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи