Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, ноември 15, 2010

В понеделник вечерта,15 ноември 2010 г.,е т.нар. Арифе,навечерието на празника Курбан Байрам

Курбан Байрам-а напълни рейсовете и самолетите за България

петък,12 ноември 2010

Анкара

С края на днешния работен ден в Турция започва ваканцията по случай Курбан байрама, единият от двата най-големи мюсюлмански празника. В понеделник вечерта, 15 ноември, е т.нар. Арифе, навечерието на празника, предаде БТА.
Същинският байрам започва във вторник със задължителната за вярващите мюсюлмани утринна молитва "намаз". В тази молитва участват и политическите лидери като част от официалния протокол.

Курбан байрамът продължава четири дни, но правителството удължи ваканцията с уикенда и така почивните дни стават девет. През ваканционните дни ще бъдат затворени държавните учреждения, банките и борсата. През дните на Курбан байрама движението през магистралите и мостовете над Босфора ще бъде безплатно.

Дългата ваканция зарадва туроператорите и хотелиерите с повишено търсене на услугите им от много турци, които смятат да използват свободното време за почивка и пътувания. От автогарата в Истанбул съобщиха, че още преди байрама са били запълнени местата за автобусните линии, поради което са били пуснати допълнителни рейсове. Местата в самолетите са запълнени почти на 90 процента, а около 70 на сто от легловата база на хотелите също е вече заета. Над 250 хиляди турски граждани ще прекарат ваканцията в чужбина.

Както при всяка ваканция за Байрама, и този път хиляди изселници от България ще използват случая да посетят родните си места. Превозвачи съобщиха, че автобусите за България са пълни и предупредиха пътуващите да си осигурят навреме билетите за връщане и да се подготвят за опашки на граничните пунктове на българско-турската граница.

Основна традиция на Курбан байрама е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. По време на ваканцията традиционно мюсюлманите се срещат със свои близки и роднини и посещават гробовете на починалите. Заради недостига на месо тази година турското министерство на земеделието разреши вноса на живи животни от България и други страни. В Одринския регион бяха внесени около девет хиляди броя дребен рогат добитък от България.

Много от изселниците от България предпочитат да икономисат, като отидат там, за да заколят жертвеното животно за празника. От митницата на Капъкуле предупредиха обаче, че внасяното от пътниците месо над определените количества ще бъде конфискувано. Разрешените количества за внос на разфасовано месо и месни продукти през турската митница е до 5 килограма.

АСН / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи