Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, ноември 27, 2010

5 милиона лева дължи Главно мюфтийство

5 млн. лв. дължи мюфтийството на държавата и на фирми

27 ноември 2010

София,България

Липсват документи за изразходването на 15-те млн. годишно за вакъфските имоти

5 милиона лева дължи Главно мюфтийство за периода, през който е било оглавявано от Мустафа Али Хаджъ. Само задълженията на Главно мюфтийство към Столична община за местни данъци и такси е 132 000 лв. Мюсюлманското наместничество в Пловдив пък дължи на общината 137 000 лв. Такива дългове са натрупани в Плевен – 4 000лв. , в Разград – 4 700 лв. и в редица други градове.

Главното мюфтийство не е плащало и сметките си за мобилни телефони, които възлизат на 700 000 лв. За неизплатени заплати шефовете на мюсюлманското духовенство дължат между 60 и 70 000 лв. Съдът в Плевен е издал запорно съобщение за 40 000 лв. за неуредени сметки с наематели. Задълженията към НАП също са големи, но сумата все още не е ясна, тъй като агенцията извършва ревизия в момента. Липсват и документи за изразходването на приходите от вакъфските имоти, които възлизат на 15 милиона лева годишно. С тези пари се плаща ток, вода и заплати на имамите. Те обаче са само 200 в общо 382 джамии.

Тези цифри станаха ясни след като днес частен съдия изпълнител Мариан Петков влезе в Главното мюфтийство с изпълнителен лист, за да направи опис на имуществото. Според него взискатели, т.е. структури, които имат да получават пари от мюфтийството, са държавата, общините, частни фирми. Съдия изпълнителят е бил придружен от полиция, тъй като вече близо 6 месеца след като съдът възстанови Недим Генджев на поста главен мюфтия, той не може да встъпи в длъжността си. Един от взискателите е завел и нотариус, който да удостоверява извършените действия.

Скоро след влизането на оторизираните лица обаче пред мюфтийството се събира тълпа. Появяват се и двама депутати от ДПС – Юнал Лютфи и Четин Казак, които влизат в сградата. Към тях се присъединява и градския прокурор Николай Кокинов, който се разпорежда всички да напуснат главното мюфтийство и то да бъде запечатано. „Получих сигнал за тълпа, която чупи и троши и за да няма идстъпления и нарушаване на обществения ред се разпоредих всички да напуснат сградата и тя да бъде запечатана, докато се изясни кой е легитимният собственик”, обясни действията си Кокинов пред „БЛИЦ”. Възбраната върху главното мюфтийство ще остане до понеделник.

Междувременно съдия изпълнителят Петков е бил отведен в 3 РПУ, за да даде свидетелски показания за лицата, които са буйствали пред сградата. Дори са му били показани снимки с молба да разпознае някой от хората, които са били най-агресивни пред мюфтийството.

блиц / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи