Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, ноември 27, 2010

Съдия - изпълнителят Мариан Петков е дошъл с хората на предишния главен мюфтия Недим Генджев и полицията му оказва подкрепа

Съдия-изпълнител и полиция влязоха в сградата на Главното мюфтийство (обновена)

В сградата на Главно мюфтийство са влезли съдия изпълнител и полиция, съобщи юристът на Главното мюфтийство в София Асан Имамов, цитиран от агенция БГНЕС.

Той обясни, че тази сутрин около 9 часа съдия - изпълнителят Мариан Петков е дошъл с хората на предишния главен мюфтия Недим Генджев и полицията му оказва подкрепа. По думите му изпълнителният лист, който носи съдията, е само за опис на вещите на изповеданието, на се чупят ключалки, което не е част от процедурата. Друго нарушение според него е и това, че всичко се случва в почивен ден, а съдия-изпълнителят гони от сградата хора, които са на трудов договор.

По-късно група от около 30 души щурмува сградата на Главното мюфтийство с виковете "Аллах е велик!", предаде Нюз.бг. Те успяха да разбият един от страничните прозорци, а в сградата влезе секретарят на главния мюфтия. Другите протестиращи не успяха да си пробият път сред кордона от полицаи.

Пред сградата дойде и Мустафа Хаджи, който каза, че не е очаквал подобно нещо и обясни, че Недим Генджев се опитва с тази провокация да покаже, че има напрежение тях двамата. Сред събралите се бяха и депутатите от ДПС Касим Дал, Юнал Лютфи и Четин Казак.

Ранния следобяд Софийската градска прокуратура запечата сградата на Главното мюфтийство в София заради съмнения, че описът на частния съдебен изпълнител е незаконен. Това съобщи пред Дарик радио градския прокурор на София Николай Кокинов.

Шефът на кабинета на Недим Генджев Николай Панков пък обясни, че съдия-изпълнителят се е намесил заради невнесени данъци и осигуровки за периода 2005-2007 г., когато главен мюфтия е бил Мустафа Хаджи, както и заради дългове към частни лица за над 380 хил.лв. Той допълни, че тези дни в Плевен им е предявен изпълнителен лист от частен взискател за 150 000 лв. Главното мюфтийство имало и близо 12 000 лв. задължения към общината за данък сгради и такса смет. Според него мюфтийството ще бъде проверено от Националната агенция по приходите (НАП).


Спорът за легитимността на ръководството на мюсюлманското вероизповедание датира още от 1997 г., като то се оглавява от Недим Генджев според решение на Софийския градски съд от 1996 г. Въпреки това хиляди мюсюлмани и местни общности, недоволни от Недим Генджев, периодично инициират заседания, които обявяват за национални конференции и избират нов главен мюфтия.

През 1997 г. и 2000 г. конференциите посочват последователно Мустафа Хаджи и Селим Мехмед. Софийският градски съд обаче обявява и двата избора за нищожни, тъй като върховните органи не са свикани според устава. Ситуацията се повтори и за решението от 2008 г., когато националната конференция отново гласува за Мустафа Хаджи за главен мюфтия.в почивен ден, а съдия-изпълнителят гони от сградата хора, които са на трудов договор.

дневник / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи