Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, ноември 24, 2008

Търговското дружество „Гюнеш“ извън закона заради проповядане на ислямизъм

24 ноември 2008, 13:28

България

Пловдив , България

Пловдивския окръжен съд прекрати търговското дружество „Гюнеш 2004“ ООД гр. Пловдив. В мотивите на решението си съдът е посочил като основание затова противоречие с нормите на Закона за вероизповеданията, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Искането за прекратяване беше направено от Окръжна прокуратура Пловдив, тъй като дейността на дружеството е в противоречие с дейността на законите на РБългария – чл. 155, т.2 от Търговския закон. „Гюнеш 2004“ ООД гр. Пловдив е регистрирано през 2004 г. Съдружници в него са турските граждани Сюлейман Акбулут, Сюлюн Дженгиз и Реджеп Сормагеч, които заедно и поотделно притежават управителни и представителни функции.
Според исковата молба дружеството се явява формалната законова рамка за легализиране на извършваната активна социална и религиозна просветна дейност на Турската ислямска религиозна организация „Сюлейманджълар“, която няма официална регистрация в РБългария.
В НС „Сигурност“ (понастоящем ДАНС) съществуват данни, че „Сюлейманджълар“ разполага със значителни капитали, има организационни структури в почти цяла Европа с цел разширяване на турското влияние сред религиозните общности и малцинствени групи. В самата Република Турция на организацията е забранено да развива религиозно–просветна дейност сред деца под 16–годишна възраст.
Освен това същата контролира и финансира мюсюлманските религиозни училища (медресета) в страната ни, в които се извършва активна религиозно – просветна дейност сред подрастващите. Подборът на децата е насочен предимно към социално слабите слоеве, при което се предлагат сравнително добри условия, като безплатна храна и пансион, перспектива за продължаване на религиозното обучение в Република Турция и др.
Значителни финансови средства се инвестират и при строителството и ремонта на тези училища (медресета), като в част от случаите това се осъществява в нарушение на нормите на българското законодателство.
От доказателствата по делото се установи, че в сградата на дружеството се е помещавал молитвен дом, в който имало ислямистка литература, шапчици за молитви и други пособия, служещи за проповеди.
През 2006 г. Пловдивския окръжен съд отказа да регистрира подобно сдружение с нестопанска цел, наречено „Национално турско обединение“ с ръководител Мендерес Кунгюн. Според съдът тогава, част от заявените за вписване и приети от Учредителното събрание цели на сдружението са имали политическа насоченост, основно „развитие на политическия плурализъм с цел демократизиране и демонополизиране на турската общност“. Съгласно чл. 12 ал. 2 от Конституцията на Република България, сдруженията на гражданите не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии. /Димана Тодорова, БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи