Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, ноември 28, 2008

Джамия? Само ако иска народът

Баня баши джамия (на турски: Banyabaşı Camii) е мюсюлмански храм в София. Тя е построена по инициатива и с финансовата подкрепа на благодетеля молла Ефенди Кадъ Сейфуллах. Затова в някои източници джамията се отбелязва и под името джамията "Молла Ефенди" или като "Кадъ Сейфуллах".На арката над вратата върху камък с боя е написан текст, който не може да се разчете. Под него личи датата 974, което дава основание да се приеме, че тя е построена през 974 г. по хиджра (мюсюлманско летоброене) или 1566-1567 година.

Досега в дирекция “Архитектура и градоустройство” няма внесен проект за джамия и общината не се е произнасяла за такава.
Това обяви вчера Бойко Борисов.
“Да дойде проектът, ще го пуснем на публичен дебат и едва тогава ще решим”, каза кметът. Той възложил на главния архитект Петър Диков да качи в интернет всички планове от кв. Малинова долина, за да се чуе мнението на хората. От мюфтийството досега пред него никой не бил споменавал за джамията.
“Харесва ли ви или не, в България живеят 1 млн. мюсюлмани”, напомни обаче Борисов. Той е категоричен, че традиционният ислям е начин за борба с фундаментализма. “В София има 10 отредени места за църкви, които никой не иска да построи”, разкри кметът.
От мюфтийството опровергаха информациите, че бъдещата джамия в кв. Малинова долина ще бъде на 5 етажа. “Няма такава джамия в света”, напомни главният секретар Хюсеин Хафъзов. По план новата в София трябва да е стандартна, на един етаж. Пет нива се предвиждат за самия ислямски комплекс.

24 Часа,Петък, 28.11.2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи