Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, ноември 27, 2008

ФИОЕ лансира през 2009 г. кампания за устойчиво ислямско семейство

26. 11 .2008 FIOE

ФИОЕ лансира през 2009 г. кампания за устойчиво ислямско семейство

Федерацията на ислямските организации в Европа (ФИОЕ) съобщи, че през 2009 г. ще проведe кампания под наслов: „Устойчивото ислямско семейство в служба на европейските общества”. Инициаторите на мероприятието считат, че тази мярка ще бъде много полезна срещу процеса на ерозия на семейната клетка. Тя ще служи на бъдещите ислямски поколения и нейната крайна цел е да утвърди ислямската религия на Стария континент. Самата кампания ще се проведе под егидата на Висшия ислямски съвет за проповед и подпомагане и с подкрепата на кувейтското Министерство на вакъфите. За практическото реализиране на инициативите ще бъдат привлечени различни благотворителни организации, чиито основен предмет на дейност е разпространението на исляма в Европа.

От ФИОЕ поясняват, че ще бъдат проведени разяснителни кампании за мястото на семейството в ислямското общество и необходимостта от полагането на усилия за неговото укрепване. Ще бъдат систематизирани различните видове проблеми, с които се сблъскват членовете на семейството и ще бъдат набелязани мерките за тяхното преодоляване. Във фокуса попадат теми като очертаването на характера на отношенията между двамата съпрузи, разбирането за „взаимно уважение” между тях, концептуализирането на понятието „семеен бюджет”, формулирането на шариатскосъобразните принципи за работа на съпругата извън семейния дом, както и тълкуването на шариатските термини „права на съпруга над съпругата” и „права на съпругата над съпруга” в условията на европейския социален климат.

Прави впечатление, че сред набелязаните мерки за запазване на ислямското семейство са убеждението, че „смесените бракове” и отказът от прилагането на шариатските изисквания при реализирането на самата брачна церемония са заплахи. ФИОЕ отстояват тезата, че „сполучливият брак е шариатския брак”. Подобен тип идеи могат да бъдат поставени под съмнение, тъй като са очевидна предпоставка за своеобразното капсулиране на ислямската общност в Европа. В тази светлина от ръководството на най-голямата ислямска неправителствена организация в Европа подчертават, че ще се постараят да внушат на визираните обществени слоеве, че устойчивостта на семейната клетка е равнозначна на утвърждаването на религията, която те изповядват.

В средата на 2007 г. Центърът „Ислямски архив” в Германия обяви, че в Европа живеят 53.7 милиона мюсюлмани. От тях 15.8 милиона са в страните-членки на Европейския съюз, а 12.5 – в Западна Европа. Те представляват от 5% до 7% от обществата на Стара Европа. Едновременно с това техният социален състав в отделните държави е твърде хетерогенен, тъй като пряко зависи от интензитета и спецификата на имиграционните вълни.

Заложената от ФИОЕ идея цели чрез въпросната кампания да се хомогенизира ислямската общност в Европа на базата на заздравяването на фундамента на семейната клетка върху принципите на ислямските традиции и закони. Така ще се осигури по-голяма резистентност на общността в условията на немюсюлманско мнозинство, а оттам ще се запази и ислямската идентичност на всеки отделен член на диаспората.

Спорно е дали подобен тип поведенчески модели най-ефективно допринасят за активното участие на мюсюлманите в живота на християнска Европа. ФИОЕ не споменава понятието „интеграция” като дългосрочна цел на своята дейност. Възможно е причината за това да е отъждествяването му с процеса на асимилация. Така или иначе, от изключително богатия архив на „електронните мюфтии” (раздела за фетви на големите ислямски сайтове като „Ислам онлайн”, „Ислямът днес” и др.) става ясно, че шариатските порядки в семейния живот на ислямската диаспора в Европа са подложени на сериозни предизвикателства. Много съмнително е дали съветите на ФИОЕ ще успеят да предотвратят нахлуването на немюсюлманските практики в ислямската европейска семейна клетка.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи