Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, ноември 03, 2008

Атмосферата на любовта

Любовта е фундаменталното начало, най-ярката светлина и най-мощната сила на всяко същество, което се ражда на този свят. Няма враг на земята, когото тази сила да не е в състояние да победи. Най-напред любовта издига душите, с които се слива, и ги подготвя за отвъдното. После тези души полагат всеотдайни усилия в желанието си да накарат всички сърца да изпитат прекрасните чувства, свързани с вечността, които самите те са изпитали. Те умират и отново възкръсват по този път. Последният им зов, когато умират, е "любов" и възкръсват, вдъхновени от любовта.
Невъзможно е да узреят и да се издигнат до върховете на човечността души, които не обичат. Да, дори и сто години да живеят, те не са способни да направят и стъпка напред към духовно израстване. Сърцата, лишени от любов, не са в състояние да обичат никого, те не познават любовта и биват съкрушени, без да са открили любовта в същността на битието, защото не успяват да се измъкнат от тъмните лабиринти на егоизма.

Още в мига, в който детето отваря очите си за света, то среща обич, вижда хора, изпълнени с нежност, и расте под любвеобилни грижи. По-късно то невинаги среща тази обич, но цял живот непрекъснато я търси и преследва.

В лика на Слънцето също се забелязват следите на любовта. Водите се изпаряват, устремени към тази любов. Водните капчици в небесата литват, окрилени от тази любов, и с мощни звуци падат в сърцето на земята. Изпълнените с любов рози и цветя се усмихват на минувачите. Издигнала своя трон върху листата, росата непрекъснато изпраща усмивки навред, играейки любовния си танц. Малките агънца също блеят с любов; птиците и птиченцата пеят с любов и образуват любовен хор. Според ролята си във Вселената всяко същество озвучава с прекрасни мелодии част от тази необятна любов и, съзнавайки или не, се стреми да изтъкне дълбоката любов и обич в същността на битието.

Любовта оставя такива дълбоки следи в човешката душа, че по тази причина хората изоставят дом и родина, понякога гаснат семейни огнища и във всяка пустиня има влюбени до безумие, които търсят своята Лейля. Ала повърхностните сърца, които не са успели да прозрат любовта в душите си, наричат това безумие!

Самоотвержеността и саможертвата в името на другите е възвишено човешко чувство, което извира от любовта. Онези, които се облагодетелстват най-много от тази любов, са най-големите герои сред хората. Герои, които са успели да се освободят от омразата и ненавистта в душите си. Смъртта не може да спре диханието на тези герои. Есента не е в състояние да накара цветята им да вехнат. Всъщност тези възвишени души, които всеки ден озаряват вътрешния си свят с факела на любовта и превръщат сърцата си в градина на обичта и щастието, които умеят да проникват в сърцата по пътя на чувствата, са удостоени с "вечен живот" от висш престол и не само смъртта и тленността, но дори и апокалипсисите не са в състояние да накарат цветята им да повяхнат, нито да преобърнат чашите им.

Майка, която умира, за да спаси детето си, е велик пример за състрадателност; човек, който пренебрегва собствения си живот в името на народа и родината, е национален герой; а онзи, който се бори за благото на човечеството и жертва живота си по този път, е безсмъртен герой, заслужено спечелил своето място в сърцата на всички хора. В ръцете на подобни герои любовта е оръжието, с което се побеждават всички врагове, и вълшебният ключ, с който се отварят всички врати. Онези, които притежават това оръжие и този ключ, ако не днес, то утре несъмнено ще отворят всички врати по света и с кандилници в ръка ще разнасят уханието на спокойствието във всяко кътче на Земята.

Най-прекият път към завладяване на човешките сърца е пътят на любовта. Той е пътят на пророците. Пред онези, които вървят по него, вратите не се затварят! Дори случайно някоя врата да бъде затворена, ще се отворят стотици и хиляди други. Веднъж проникне ли се в сърцата с любов, нито един проблем няма да остане неразрешен.

Колко са щастливи онези, които са избрали любовта за пътеводител в живота! И колко жалко за нещастниците, които не са открили любовта в сърцата си и живеят като слепи и глухи!

О, Всевишни, днес, когато ненавистта и омразата са паднали като мрачна нощ над света, се уповаваме на Твоята любов. За сетен път се покланяме и се молим пред Твоята врата, за да изпълниш с любов и човещина сърцата на Твоите озлобени и яростни раби.


Zaman,03 November 2008, Monday

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи