Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, ноември 27, 2008

„Хамас” открива търсачка „Гугъл” с помощта на Турция

27. 11 .2008 Google_logo

„Хамас” открива търсачка „Гугъл” с помощта на Турция

От два дни в световната мрежа е създадена нова разновидност на „Гугъл” - най-използваната търсачка в световната мрежа. Информатици, близки до радикалното палестинско движение „Хамас”, са реализирали сайт от турското интернет пространство, който силно наподобява националните версии на световния инструмент за интернет-информация. Целта на авторите е „Хамас” да се нареди като равностоен субект до водещите външнополитически фактори в света на най-популярното медийно пространство.

Дизайнът на страницата съдържа всички необходими белези, за да бъде идентифициран с организацията на радикалните ислямисти. Самата дума „Гугъл” е изписана в зелени краски, какъвто е цветовият символ на политическия субект. В началното „G” е вградена фигурата на командос със зелена лента на челото, размахващ автоматично оръжие. Очевидна е асоциацията с муджахид от бригадите „Езедин Касам”, военното крило на „Хамас”. В двете „О”-та са поставени емблемите на партията, от което не остава никакво съмнение за политическата принадлежност на новосъздадената електронна страница. Добавената в долния десен ъгъл снимка на шейх Ахмед Ясин, създателят на радикалното ислямистко движение, придава още по-автентичен профил на търсачката.

Конструкторите на „Хамас”-търсачката са помислили и за възможния пропаганден ефект, предоставяйки опцията тя да се превърне в заглавна страница на персоналния компютър на всеки желаещ. Освен това е добавена съвкупност от линкове, които отвеждат сърфиращия до сайтове, списвани в унисон с радикалната политика на палестинското движение.

Адресът на новата страница е: http://www.googlehamas.tk. Претенциите на авторите са, че за краткото време от нейното съществуване тя е видяна от хиляди посетители. Работните езици са три: арабски, английски и иврит.

Според информацията от вестник „Ал кудс ал араби” въпросният интернет продукт е струвал огромна сума на политическата организация. Твърди се, че дизайнерите са взели всички необходими защитни мерки. Те са наясно, че новият сайт задължително ще се превърне в част от електронната война между Палестина и Израел и ще стане обект на атаки от хакери, най-вероятно от САЩ и от еврейската държава. От дълго време двете страни си разменят удари, унищожавайки (или правейки опити за премахването) на електронните страници на стратегически важни за всяка отделна организация субекти.

В действителност посетителят веднага може да се убеди, че търсачката вече е попаднала в медийната битка. Тръгвайки по въпросните добавени линкове, неговият компютър веднага се „бъгва” и попада под риск от вирусна зараза. Така, поне на този етап, „Хамас”-търсачката е повече пропаганден инструмент, отколкото реален и ефективен лост за осъществяването на някакво влияние в световната мрежа.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи