Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, ноември 03, 2008

Главният мюфтия: Българският етнически модел е за пример

В България съществува междукултурен и междурелигиозен диалог. Като български гражданин се гордея, че в България освен, че съществува такъв диалог, мога да кажа и че българският народ е сред бащите на диалога между етносите, между религиите. Това каза в интервю за агенция “Фокус” в рамките на дискусията “Междукултурното съгласие - залог за развитие на съвременното общество” главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

По думите на мюфтията, българският етнически модел може да служи за пример за останалите страни, където има необходимост от междурелигиозен диалог - “В точките по света, където има междурелигиозен конфликт”.

“У нас такъв конфликт няма. Наш дълг е, този модел, който сме наследили от нашите предци, да го продължим в същия дух, за да може той да просъществува е занапред, така че да го оставим на хората, които ще живеят след нас”, каза още Алиш Хаджи.

По думите му Главното мюфтийство и Светият Синод имат общи възгледи по отношение на изучаването на предмет Религия в училище. “Живеем във време, в което имаме проблем в социален аспект с подрастващото поколение, което е подвластно на пороците на 21 век – наркоманията, алкохолизмът и ниското образование”, допълни мюфтията.

По думите му средното образование у нас значително е понижило качеството си. Според него в интерес именно на повишаване качеството на образованието е въвеждането на предмета Религия в училище.

“Не се страхувайте от джамиите, не се страхувайте от хората, които посещават джамиите, те не носят нищо лошо”, заяви главният мюфтия. По думите на Хаджи, трябва да бъде преодолян страхът от опасността от етнически конфликт у нас. Той допълни, че ислямското вероизповедание прави всичко възможно да представи исляма като непротиворечащ на общоприетите норми в страната. “Ние с Българската православна църква (БПЦ) имаме общи интереси, които се опитваме да отстояваме заедно”, каза още мюфтията като посочи общите възгледи по отношение на изучаването на предмета религия в училище и неприемането на фактическото съжителство по отношение на Семейния кодекс.

По думите на Алиш Хаджи, между гражданите на България не би трябвало да съществува ислямофобия. Според него, Възродителният процес в България е започнал още през 1912-1913 година. “Аз съм живият пример, за това когато моето име беше променено през 1972 година”, каза още мюфтията и допълни,че Възродителният процес не се е състоял само в промяна на имената – имало е и ограничаване на правата. “Българският народ, като цяло мюсюлманите, не позволиха да се случат тези конфликти, които се случиха в съседни страни. Доказахме, че сме толерантен народ и че можем да прощаваме”, допълни Алиш Хаджи.

бгфактор,03 Ноември 2008г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи