Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, ноември 30, 2008

Храмът "Свети Георги" в Одрин получи икона по повод Никулден

30 ноември 2008 | 16:00 | Агенция "Фокус"

Одрин. Несебърската фондация „Европейски инициативи” и група бургаски журналисти дариха икона и книги на единствената действаща българска църква в Одрин „Св. Георги”. Инициативата е по повод предстоящия голям християнски празник - Никулден, съобщиха от фондацията. В навечерието на честването на светеца, закрилник на моряците и рибарите, деца от фондация „Европейски инициативи”-Несебър и председателят на Съюза на българските журналисти /СБЖ/, дружество Кореспонденти-Бургас Димка Ташкова връчиха на църквата специално изработена икона на Св.Николай Чудотворец и дарения за храма.
Българският свещеник в Одрин отец Александър Чъкърък благодари за жеста на фондацията и журналистите и освети иконата, която вече е поставена в единствената действаща православна църква в Одрин. Дарената икона е изработена от творчески екип, направена е с естествени бои по технологията на старите български майстори иконописци.
Групата дари лични книги за библиотеката на храма - авторски издания, публицистика, документална и българска художествена литература.
„За нас е голяма радост да получаваме такава подкрепа и съпричастност от България”- отбеляза отец Александър. Църквата „Св. Георги” е средище на българската общост в Одрин.
През 2004 г. храмът бе основно реставриран и възстановен с дарения и със средства от българската държава в рамките на подписаната между България и Турция „Програма за опазване на недвижимото културно наследство”. Главната заслуга за запазването на храма е на фамилията на потомствения българин в Одрин - Филип Чъкърък, който дълги години е поддържал църквата „Св. Георги” на доброволни начала. Делото му е продължено от неговия син и настоящ свещеник на храма - отец Александър Чъкърък. Българската църква „Св. Георги” се намира в североизточната част на Одрин, квартал ”Кайък” и вече се посещава от стотици туристи от България, Гърция и цяла Европа. Храмът е построен през 1880 г. със съдействието на тогавашния одрински валия Рауф паша и с разрешението на султан Хамид II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи