Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, ноември 18, 2008

Лидерът на мюсюлманската общност в Босна и Херцеговина се срещна с папа Бенедикт XVI

17/11/2008

Главният мюфтия Мустафа Ефендия Черич, ръководител на мюсюлманската общност в Босна и Херцеговина, участва в тридневна среща на Католическо-мюсюлманския форум във Ватикана.

От Юсуф Рамаданович за Southeast European Times от Сараево -– 17/11/08

photo

Главният мюфтия Мустафа Ефендия Черич се срещна с папата по-рано този месец. [АФП]

Първата среща на Католическо-мюсюлманския форум се проведе от 4 до 6 ноември във Ватикана. Участваха две делегации -- една мюсюлманска и една католическа -- всяка включваща 29 религиозни експерти и лидери. Сред тях бе и ръководителят на ислямската общност в Босна и Херцеговина, главният мюфтия Мустафа Ефендия Черич.

Учредители на форума са Папският съвет за междурелигиозен диалог, както и 138-те мюсюлмански представители, които на 13 октомври 2007 г. изпратиха отворено писмо до папата и други глави на християнски църкви и духовни общности.

През третия ден от семинара участниците бяха приети на аудиенция при папата. "Тази среща е ясен знак за нашето взаимно уважение", заяви папа Бенедикт XVI. По време на словото си той определи семинара като още една стъпка към по-добро разбирателство между мюсюлмани и християни.

Ефендия Черич бе един от участниците в аудиенцията при папата. В изявлението си за сараевския всекидневник “Дневни Аваз” той изрази впечатленията си от разговора с папата.

"Казах на папата, че Босна и Херцеговина е страна на добри хора, и го поканих да посети страната ни и Сараево", заяви Ефендия Черич, който предаде също поздравления до папата от католическия кардинал на Босна и Херцеговина Винко Пулич.

Мюсюлманският лидер заяви, че се завръща в Сараево с много повече оптимизъм за бъдещето на Европа. "Това е повратна точка за изглаждането на различията в европейски контекст", каза той, като допълни, че "началото на този иницииран от мюсюлманите диалог, който се основава на общ думи, е обещаващо."

Католическите и мюсюлманските религиозни лидери заявиха във Ватикана, че ще се борят заедно срещу насилието и тероризма и особено срещу "извършваните в името на религията" престъпления.

В заключителното си изявление те призоваха за защита на религиозните малцинства от "всякаква форма на присмех или подигравки".

Участниците във форума решиха да се срещат на всеки две години.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи