Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, ноември 04, 2008

Главният мюфтия: Не се страхувайте от джамиите

Не се страхувайте от джамиите, не се страхувайте от хората, които посещават джамиите, те не носят нищо лошо. Това казав понеделник главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи на проведената в София кръгла маса на тема: „Междукултурното съгласие - залог за развитие на съвременното общество”. “Ако в България съществува някаква опасност, то тя е в алкохолизма, наркоманията и ниското възпитание на подрастващото поколение”, добави той. Мустафа Хаджи е убеден, че страхът от опасността от етнически конфликт у нас трябва да бъде преодолян.

„Ние с Българската православна църква имаме общи интереси, които се опитваме да отстояваме заедно”, каза още главният мюфтия като посочи общите възгледи по отношение на изучаването на предмета религия в училище и неприемането на фактическото съжителство по отношение на Семейния кодекс. Той е категоричен, че между гражданите на България не би трябвало да съществува ислямофобия. Според него Възродителният процес у нас е започнал много по-рано – още през 1912-1913 г. „Аз съм живият пример за това, когато моето име беше променено през 1972 година”, каза още мюфтията и допълни, че Възродителният процес не се е състоял само в промяна на имената, а е имало и ограничаване на правата.

Социологът Петър-Емил Митев също призна, че българският етнически модел е уникален и е спасил страната от избухването на етнически конфликти. “През 1989 г. България беше страната с най-голямо етническо напрежение на Балканите, въпреки че по това време Милошевич вече произнасяше своите речи на Косово поле, а в Босна също зрееше напрежение”, припомни той. Тогава според него България е била на границата на гражданска война, но с усилията на демократичните промени и на всички политически сили е бил намерен изход от задънената улица на етническите отношения.

В лекцията си Митев коментира и историческите традиции на България, една от които е “комшулукът”, който свързва дворовете на християни и мюсюлмани в единно добросъседско пространство. Другата е на високо политическо равнище - борбата на България за освобождение, която не е прокламирана от ръководителя на българската национална революция Васил Левски като етническа борба, борба срещу турците, а като борба за демокрация, борба, за да бъдат равноправни и българи, и турци, и евреи.

всекиден,понеделник, 3 ноември 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи