Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, ноември 14, 2008

Конференцията в Ню Йорк се превърна в образец за диалог

13. 11. 2008

forum_New_YorkКонференцията в Ню Йорк се превърна в образец за диалог

проф. Владимир Чуков

Първият ден от форума, организиран от ООН и посветен на диалога между религиите, продължава да фокусира близкоизточното медийно внимание. Днес редица арабски вестници са извели като водещо заглавие акцентите от речта на краля на Саудитска Арабия Абдула. В същото време журналистите, отразяващи събитието, сочат като прецедент в политическия живот на региона присъствието в една зала на множество арабски и ислямски държавни глави заедно с президента на Израел, слушайки внимателно неговата реч. В репортажите си те се спират върху различните нюанси в изказванията на тези двама водещи политици на конференцията в Ню Йорк.

Саудитският държавен глава насити речта си с мъдрост и препоръки към бъдещето. В неговото встъпление надделяха философско-моралните послания. Той отбеляза, че „различията между привържениците на отделните религии са довели до разрушителни войни и до неоправдано проливане на много кръв”. Крал Абдула призова хората по света да извлекат поуки от разрушителното минало и в бъдеще да се оповават на морала и висшия идеал, в който вярват всички. Той постави акцент върху тезата: „Тероризмът и престъпността са врагове на всички религии и хора”. Според краля те нямаше да съществуват, ако имаше достатъчно толерантност. Интересното в случая е, че противно на саудитската практика, Пазителят на двете светини, официалната титла на саудитския крал, е останал на мястото си, а не е напуснал залата след приключването на изказването си. Той е изслушал цялата реч на израелския президент.

Прави впечатление откровения политически дискурс, който контекстуализира встъплението на лидера на еврейската държава. Последният си е позволил да коментира тезите на саудитския крал извън предварително подготвената реч. Свидетели на събитието отбелязват, че по средата на изказването си израелският лидер е прекъснал директното четене на предварително изготвения текст, оставил е листовете и е свалил очилата си. Той е започнал да импровизира. Шимон Перес директно се е обърнал към крал Абдула, за да подкрепи саудитския мирен план, който през 2000 г. се превърна в арабски план за разрешаването на Близкоизточния конфликт. Израелският държавен глава каза дословно: „Ваше кралско величество на Саудитска Арабия, призовавам Вашия глас да стане доминиращия глас в целия регион и сред нейните народи. Вашето послание е правилно и добронамерено”.

Тогава Перес припомня един малко известен исторически факт. През 1919, преди 89 години, един от създателите на саудитската държава – принц Фейсал и бъдещият първи президент на Израел Хаим Вайцман се срещат, за да положат основите на нов политически климат в региона. Те излизат с общ документ, прокламиращ разбирателство между двата народа. В него е отбелязано: „В светлината на етническата близост и старото споразумение между арабския и еврейския народ, действията за реализирането на националните усилия ще се осъществят в условията на сътрудничество.”

В края на изказването си Шимон Перес отбелязва, че речта на крал Абдула поставя ново начало на диалога в региона, което ще гарантира разбирателството между мюсюлманите, евреите и християните. Той призовава за съвместна борба срещу тероризма и екстремизма. Все пак, наблюдателите отбелязват, че на въпроса дали Израел е готов в същия дух на разбирателство и толерантност да раздели Йерусалим между евреите и арабите, той отговаря, че въпросът е много сложен и е необходимо много време, за да бъде постигнато справедливо решение. Логично е такъв умел дипломат като Перес да използва широк инструментариум от аргументи, за да защити идеите си.

Присъстващите на събитието информират, че до директен контакт или ръкуване между двете основни фигури на конференцията не се е стигнало. Протоколната служба на ООН е спестила на саудитския крал този неудобен момент. Например Перес е пристигнал на официалната вечеря няколко минути по-рано и е бил поставен в съседство до представителя на САЩ в ООН Зелмай Халилзад. Крал Абдула е бил посрещнат на вратата на залата от генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който го е завел на специална маса. На нея били поставени ливанският президент Мишел Сюлейман, емирът на Кувейт, министър-председателят на Катар и представителят на Ватикана.

В първия ден на конференцията са се изказали още президентът на Филипините, емирът на Кувейт, кралят на Йордания, президентът на Афганистан, министър-председателят на Катар, министър-председателят на Мароко и представителят на Ватикана. Очаква се президентът на САЩ Джордж Буш да се изкаже през заключителния втори ден на форума.

Експертите отбелязват открояването на първото по-съществено разлечие между арабите и европейците. То е възникнало по време на формулирането на финалния документ на конференцията. Представителите на арабските и ислямските държави са настояли в него да бъде включен текст, които осъжда „поругаването на символите, което вярващите възприемат като светини”. Европейските делегати са се обявили против това положение с аргумента, че подобна формулировка накърнява свободата на словото и налага определени ценности на световната общност, вместо да се стреми към поддържането на диалог.

Последното разминаване между двете групи делегации показва, че казусът „карикатурите на пророка Мохамед”, публикувани преди две години в датския вестник „Йоланд постен”, които предизвикаха остри противоречия между ислямския и европейския свят, остава неразрешен. Със сигурност обаче инициативата на саудитската държава, реализирана от ООН, е една от стъпките в правилната посока, които ще помогнат за преодоляването на разединението.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи