Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, юли 11, 2011

16-та годишнина от престъпленията срещу босненски мюсюлмани в Сребреница

Снимка:Уикипедия.

Годишнина от клането в Сребреница


11.07.2011

В мемориалния център Поточари край Сребреница днес ще се състои възпоменателна церемония в памет на жертвите на клането през юли 1995 година. Поводът е 16-та годишнина от престъпленията срещу босненски мюсюлмани в Сребреница.

Досега в комплекса Поточари са погребани 4524 жертви. Днес в него ще бъдат положени тленните останки на още 613 босненци, убити през юли 1995 година. Телата им са били извадени от масови гробове и идентифицирани чрез ДНК анализи. Погребалната церемония ще се води от лидера на ислямската общност в Босна и Херцеговина Мустафа Церич.

За отбелязването на годишнината ще дойдат и оцелели от най- ужасното клане в Европа след Втората световна война. Близо 6 500 души изминаха пеша 110-километровия път, по който мюсюлманите бягаха от босненските сръбски сили в Сребреница преди 16 години, за да дойдат за днешната церемония. По време на войната Сребреница беше мюсюлмански анклав в защитена от ООН зона, обсадена от сръбските сили.

Сините каски на ООН обаче не оказаха съпротива, когато сърбите превзеха града на 11 юли 1995 година. Сръбските сили убиха над 8000 мъже и момчета мюсюлмани в разгара на войната, в която загинаха 100 000 души. Няколко души бяха осъдени от Трибунала за военни престъпления в бивша Югославия за кръвопролитията в Сребреница. В момента пред Хагския съд е изправен и смятания за главен виновник за геноцида – бившият командир на босненските сърби Ратко Младич.
Автор: Цветелина Йорданова

бнт / Уеб Портал Турция / Минаре България

Още ТУК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи