Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, юли 20, 2011

От години стенописите, дело на художници от Самоковската школа, падат от стените!

Уникален манастир, паметник на културата, тъне в разруха

От години стенописите, дело на художници от Самоковската школа, падат от стените! Защо църквата все още не е реставрирана разказва Кристина Владимирова.

Историята на манастира "Възнесение Христово" започва преди девет века. Многократно разрушаван и опожаряван, днес той е действащ и отново се бори.

Преди близо два века, най-известните майстори на Самоковската школа изрисуват църквата с изображения на български светци - нещо, което може да се види на много малко места у нас. Всеки ден от тях обаче остава все по-малко и по-малко от тях.

В обителта днес живее единствено игуменката - монахиня Агатия. От четири години тя сама се бори да спаси стенописите в църквата. Майка Агатия събира всяко едно паднало парче и го пази - за по-добри дни.

"Всяка пролет броя кое е паднало и се чудя как да го съхранявам, защото няма и къде”, признава тя.

Влагата е основната причина за състоянието на стенописите в църквата. За да спре разпадът и да започне реставрация, спешно трябва да се сложи климатична система. И тук идва най-големият проблем - в манастира ток няма! А за да се прокара ток игуменката трябва да плати 100 000 лева.

"Няма откъде да се вземат тези 100 000 лева, защото манастирът е на самоиздръжка и се разчита на дарения. тя не получава заплата - няма откъде да вземе тези пари”, обяснява Дафинка Граховска, консултант "Връзки с обществеността" на Светия синод.

Игуменката на манастира "Възнесение Христово" край софийското село Долни Лозен ще търси помощ и от Министерството на културата, тъй като църквата е паметник на културата от 1970 г.

бтв / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи