Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, юли 31, 2011

Богородичните заговезни бележат началото на Богородичните пости, които започват от утре, 1 август

Авторски снимки:Манастир "Св.Троица",Тополовградско - 22.05.2011 г. (останали са две бабички,които,нито виждат,нито чуват !

Вихра Баева: Започва период на въздържание и ритуална чистота

31 юли 2011 09:35

По време на Богородичните пости не се консумират месото и т. нар. „бяло блажно" - яйца, мляко и млечни продукти, както и алкохол, песни и хора и други телесни наслади, обясни гл. ас. д-р Вихра Баева

Интервю на Деница Георгиева

Информационна агенция КРОСС

Разкажете малко повече за „Богородичните заговезни".
Богородичните заговезни бележат началото на Богородичните пости, които започват от утре, 1 август. Това е денят в който се заговява, т.е. след него започва говеенето - период на въздържание и ритуална чистота. Постът трае две седмици и приключва на 15 август, Успение Богородично, известно сред народа като Голяма Богородица. Това е денят, когато Божията майка „заспива", т. е. завършва земния си път и се пренася на небето при своя Син. Успението на Богородица са смята за по-голям празник от нейното Рождение (8 септември, малка Богородица), защото с края на живота й на земята започва нейният „истински" живот в Божието царство.

Какви обреди и ритуали се извършват?
Постът е начин да се отдаде почит на Светата Дева и да се измоли нейната милост, особено от жените, които я считат за своя покровителка и помощница в основните женски сфери - семейство, майчинство, „женска работа" (предене, тъкане, шиене). Хората се пречистват телесно и духовно и се подготвят да посрещнат празника, който по традиция се отбелязва с курбани, събори и веселби.
На 1 август църквата чества и паметта на седемте братя Макавеи, загинали мъченически по време на гонения срещу юдеите. Сред народа съществува представата за 12 братя Макавеи и съответно за 12 празнични дни, които имат особено място в народната метеорология. По тях се гадае за времето през годината: всеки от макавеите съответства на един месец, като се започне от септември (1 август) и се свърши с август (12 август). По времето на този ден - слънчево, „кишаво", хладно или ветровито - се съди какъв ще бъде и съответния месец. Народната етимология извежда Макавей от мъка; ето защо жените не работят на 1 август, за да не се мъчат при домашната работа.

Има ли някакви забрани?

През постите не се разрешават месото и т. нар. „бяло блажно" - яйца, мляко и млечни продукти, както и алкохол, песни и хора и други телесни наслади. Затова на заговезни хората се „прощават" с тези неща, като слагат богата блажна трапеза с вино и ракия и се веселят. Тъй като постът е относително кратък, в сравнение с големите пости преди Великден и Коледа, самото заговяване не се празнува толкова тържествено.

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи