Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, юли 14, 2011

Мевлид за здраве и берекет в Богатино






Мевлид за здраве и берекет в Богатино

Повече от 300 души от Богатино, околните села – Млечино, Хромица, Червена скала и изселници, които пристигнаха от Турция, Франция и Белгия, участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет в местната джамия. Духовници, водени от 77-годишния имамин на Богатино Мюмюн Емин, прочетоха айети от Свещената книга на мюсюлманите - Корана. Организатори на религиозното събитие бяха кметство Богатино и джамийското настоятелство.

Местният майстор-готвач Емин Сали Ходжа приготви 7 казана пилаф с телешко месо. Това, коеот остана, раздадоха на хората за вкъщи. Продуктите за мевлида бяха дарени от бизнесмените Расим и Реджеб Ферхатови от Ардино, Рефик Мюмюн от близката махала Левци, Али Халилов от Червена скала. А млекарят Здравко Севдалинов от Ардино бе осигурило на всеки по кофичка айран.

Хуманното събитие уважиха кметът на община Ардино Ресми Мурад и заместникът му Изет Шабан. Тук бе и Назми Мюмюн, член на Националния съвет на БСП, който дари климатик на храма, за да осигури по-ефективна система за отопление и вентилация.
52-годишният Мюмюн Башаран от Богатино се е изселил през 1989 година в Измир. Всяка година идвам през лятото в родния си край. Тази година реших да спонсорирам ремонта на джамията. От завода в турския град Кютахия „Кютахия Порселан” донесох специални чинии с украшения за реставрацията на голямата зала на местния храм. Това е моето родно село. И за бъдеще сме готови да помагаме. Като виждам толкова много хора събрани тук, ставам щастлив, сподели Башаран.

Зеки Осман повече от десет години живее и работи в белгийския град Антверпен. Специално дойдох за мевлида. Много хубава традиция. Записах всичко с видеокамера, ще го покажа на познати и приятели в Белгия, каза Осман.

Кметът на Богатино Юзджан Махмуд благодари на спонсорите за тяхната помощ. Той изказа сърдечните си благодарности и на общинското ръководство в Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад, отпуснали средства за ремонта на покривната конструкция на джамията.

Гюнер ШЮКРИ

Кърджаалъ хабер / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи