Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, юли 23, 2011

От днес,23.07.2011 г. в Белгия влиза в сила закона за забрана за носене на паранджи и никаба

От днес в Белгия забраняват паранджите

23 юли 2011

Брюксел, Белгия /КРОСС/ От днес, в Белгия влиза в сила закона за забрана за носене на паранджи и никаба. За нарушаването на забраната е предвиден затвор до седем дни и глоба от 137,5 евро. През април тази година долната палата на белгийския парламент за втори път одобри закона, забраняващ носенето на паранджи и никаба, който бе утвърден от Сената. Първата страна в ЕС, която забрани носенето на традиционните женски мюсюлмански дрехи, които закриват лицата, стана Франция.

Минаре България

:::

Мюсюлманската девойка

Ако внимателно разгледаме видовете женски дрехи в исляма, то те могат да се разделят на две категории: закриващи лицето в една или друга степен (никаб, паранджа, чадра) и откриващи лицето (хиджаб). Първоначалният смисъл на покриването на женското тяло, а често и лицето е в защита на жената, а не за нейно унижение. Омъжените жени се покривали от чуждите и лоши очи, излизайки на улицата..В паранджа жената се е чувствала най-защитена.

Паранджа
Паранджа — старинна връхна мюсюлманска дреха в Средна Азия, представляваща сама по себе си халат с дълги раздиплени ръкави и със закрито от плетена решетка лице. Считали са, че паранджата е сравнително опасен предмет и затова не са го ценили особено: богатите източни дами рядко са го шили от скъпи тъкани. Те обличали красиви одежди, а отгоре поставяли обикновен накит. Така не се е налагало често да се сменя: през целия живот са стигали два-три модела.

Всяка мюсюлманка трябва да спазва определени правила:
1.Дрехата трябва да скрива цялото тяло на жената с изключение на дланите на ръцете и очите (някои учени допускат възможност да се открият и стъпалата ).
2.Дрехата не трябва плътно да обгръща тялото (особено гърдите, талията и бедрата).
3.Дрехата не трябва да бъде ушита от прозрачна материя, през която да може да се види линията на силуета и цвета на кожата.
4.Дрехата на жената не трябва да прилича на дрехата на мъжа.
5.Дрехата не трябва да мирише на парфюм, да бъде в ярки цветове, не трябва да има звънтящи или блестящи декоративни елементи.
Но не малко правят изключения.

Хиджаб
Това е кърпа, покривало. Съгласно каноните на исляма, мюсюлманската жена може да държи открити само лицето и дланите на ръцете. В наши дни хиджаб казват на всяка женска дреха, по която се познава, че жената е мюсюлманка, без значение дали е кърпа, паранджа или дълъг плащ.

Никаб
Никаб - мюсюлманска женска забрадка, закриваща лицето, с тънък прорез за очите. Никаб, в отличие от хиджаб, не е задължителен за мюсюлманките, въпреки че в мюсюлманските страни никаб е широко разпространен.

В Судан и Саудитска Арабия се задължава да се слага и хиджаб, и никаб, без значение от кое вероизповедание сте, впрочем за нарушение на правилото може и в затвора да ви пратят. В Иран хиджаб е задължителен, но лицето по принцип може да се остави открито. Гражданите на Обединените Арабски Емирства също съблюдават всички норми на исляма, но в последните години там почти са свикнали с вида на туристите в разголени облекла.

А има страни, където е наопаки, забранено е носенето на хиджаб. Например за сътрудниците в държавните учреждения, училищата и университетите. Именно така стоят нещата в съвременна Турция, където местните поддръжници на ислямската мода не се отказват и постоянно отстояват правото си да носят хиджаб.

Свадбен хиджаб

Чадра - леко женско покривало от бял, син или черен цвят. Облича се при излизане от къщи и покрива фигурата на жената от главата до краката.
За разлика от обичайните воали, частта за главата на чадрата се състои от В отличие от обычных вуалей,головная часть чадры состоит из муселин, покриваща лицето, и тъкан, покриваща главата; това му позволява да стои стабилно.

Жена в чадра и отгоре с никаб.

Момичета мюсюлманки.

Ученички.

http://fashiony.ru / http://beauty.fashion.bg / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи