Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, юли 13, 2011

Мистериозният член на президентската делегация е роденият в Шумен Осман Кълъч, който е осъден на смърт за шпионаж в полза на Турция

Турският президент доведе „шпионин“ в България

91-годишният Осман Кълъч се завърна в родината си след 46 години

сряда, 13 юли 2011

„Шпионин“ в делегацията на Гюл в България“. Това пишат днес на първите си страници най-големите турски вестници, които отразяват посещението на президента им в България. „Редом до президента 91-годишен шпионин“ е заглавие във в. „Радикал“. Вестник “Заман” пък съобщава: „Прогонен заради шпионаж се връща в родината след 46 години“.

Мистериозният член на президентската делегация е роденият в Шумен Осман Кълъч, който е осъден на смърт за шпионаж в полза на Турция, след което бил изгонен от България. Сега той е председател на Фондация за социално подпомагане и икономически изследвания на балканските изселници BISAV.

По време на беседа на журналисти, депутати и учени с Абдуллах Гюл в Шумен на всички членове на делегацията бе дадена възможност да се представят. Най-дълго време турският държавен глава отдели на най-възрастния член на делегацията.

Самият Кълъч се представи накратко с думите: „Роден съм и израснах в Шумен“, но бе насърчен от президента да продължи и тогава разказа своята история. Част от образованието си получил в медресе в шуменската джамия “Томбул”, където след това за известно време работи като преподавател.

„През 1948 г. в България започна комунистическият период. По това време в страната имаше малцинство от около три милиона турци. На мен се падаше отговорността да защитя турското население от атеизма,“ разказа Кълъч. „Понеже не можеха да ме съдят за това, че съм противник на атеизма, ме обвиниха в шпионаж в полза на Турция и ме осъдиха да бъда екзекутиран“, продължи той.

”Благодарение на турския ми паспорт от времето, когато Аднан Мендерес беше министър-председател, присъдата ми беше трансформирана в доживотен затвор, а след това въз основа на замяна пристигнах в Турция“, споледи Кълъч. Когато напуска България, оставя две и половина годишната си дъщеричка, която за пръв път вижда чак през 1984 г., когато тя е вече на 19.

Осман Кълъч обиколи заедно с Абдуллах Гюл шуменската джамия, продължавайки да разказва спомените си, посочва „Заман“. Той изрази пред президента благодарността си за това, че го е поканил да го придружи на посещението в България.

Фамилията Калъч идва от старото име на Ножарево, откъдето е семейството му. Роден е през 1920 година в Шумен и тук завършва средно и висше духовно училище. В началото на 40-те става преподавател в Средното общообразователно духовно училище “Нювваб”.

Разказват, че владеел еднакво добре литературен турски и книжовен български, дори се случило да превежда лично на Георги Димитров. Това станало по време на посещението на югославския лидер Йосип Броз Тито в България. Двамата пътували с влак до Варна и на гара Шумен Димитров направил от прозорците на влака обръщение към турците, събрани на гарата от целия Делиорман да ги приветстват, а Калъч, поканен от приятел трябвало да преведе.

През 1948 година агентът на ДС Хасан Османов помага Осман Калъч да бъде разкрит и арестуван за създаване и ръководене на резидентура на турските служби в Шумен. Калъч бил изградил мрежа заедно с четирима ученици от “Нювваб”. Съдът в Шумен го осъжда на смърт. След избора на първия демократичен премиер на Турция Аднан Мендерес обаче отношенията с България се стоплят и впоследствие присъдата е заменена на доживотна, а след това на 20 години затвор, от които шпионинът излежава 13 до 1962.

Лежи първо в Шуменския затвор заедно с легендарния турски шпионин Мехмед Фуад, после и в лагера в Белене. След излизане на свобода го устройват на работа в мебелния завод “Август Попов”, ДС му настанява полковник под прикритие да работи с него и вероятно в архивите на службите се пази резултатът. През 1965 Калъч вече е на свобода и заедно с още 7 български турци, осъдени за шпионаж му е разрешено да напусне България и осмината са разменени за български шпионин, заловен в Истанбул 10 години по-рано.

След пристигането в Турция Калъч започва работа в Министерство на външните работи, работи и в българската секция на турското радио в Анкара. Въпреки че е съветвал най-малко трима президенти (Сюлейман Демирел, Ахмед Сезер и Абдуллах Гюл) по въпросите, свързани с България, според официалната информация, потвърдена и от собствените му думи, досега Калъч не беше се връщал в родината си.

Кълъч е съветвал последователно трима турски президенти – Сюлейман Демирел, Ахмед Сезер и Абдуллах Гюл, по българските въпроси. Историята му, достойна за сюжет на шпионски филм, е описана в мемоарите му “Жертви на съдбата” (1988, Анкара), която все още не е превеждана на български език.

всеки ден / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи