Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, юли 23, 2011

ХРИСТИЯНСТВОТО УБИВА : Християните си показаха рогата !

© Reuters




91 убити след нападенията в Норвегия

Общо 91 души бяха убити след двете кървави нападения в Норвегия. При стрелба срещу младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия на остров Ютьоя край Осло загинаха 84 души. Това стана малко след като вчера бомба уби седем и рани 15 души в центъра на норвежката столица. Стрелецът, 34-годишният норвежец Андерш Беринг Брайвик, е задържан, като е обвинен и за взрива в Осло.

Мъж, облечен като полицай, започнал да стреля безразборно и улучил десетки на събирането в Ютьоя, на което се е очаквало да произнесе реч премиерът Йенс Столтенберг. Според източник от руското посолство в Осло на митинга е присъствал норвежкият външен министър Йонас Гар Стьоре. Много хора са били ранени.

"Видях хора да скачат във водата, около 50 души, които плуваха към брега. Те плачеха, трепереха, бяха ужасени", разказва 42-годишната Анита Лиен, която живее недалеч от острова. "Бяха толкова млади - между 14 и 19 години", добавя жената.

Много от тях потърсили убежище в близки сгради, когато чули стрелбата. Някои избягали в гората, а други се опитали да се спасят чрез плуване. Спасителни лодки издирват оцелели във водата, а хеликоптери прелитат над местността.

"Видях застреляни хора. Опитвах се да седя възможно най-тихо. Криех се зад едни камъни. Видях го веднъж, само на 20-30 метра от мен. Бях ужасен за живота си. Мислех за всички хора, които обичам", казва оцелелият Йорген Беноне.

Стрелецът е задържан малко по-късно. Той изглеждал като скандинавец и говорел чисто норвежки език с характерния за тази област акцент, заяви в интервю за вестник "Верденс ганг" дежурният на прокускателния пункт на събирането Симен Бренден Мортенсен. По-късно стана известно, че мъжът е норвежец и се казва Андерш Беринг Брайвик. Той е с десни и антимюсюлмански възгледи, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на източник от норвежката полиция. Директорът на националната полиция на Норвегия Свайнунг Спонхайм заявил в интервю за публичния телевизионен канал Ен Ер Ка, че в профила на стрелеца във Фейсбук има публикации, "които дават основание да се предполага, че той клони към крайно десни и антимюсюлмански разбирания, но засега не е ясно дали това са мотивите за извършеното от него престъпление". Според Франс прес арестуваният е заподозрян, че е извършител и на първия атентат пред зданието, където се намира канцеларията на норвежкия премиер.

Полицията отказа да потвърди дали съобщенията за името на убиеца са верни. Спонхайм уточнил в интервюто си за Ен Ер Ка, че все още не е установена последователността от действия на арестувания. Местни медии твърдят, че арестуванията е член на крайно дясна организация и че на негово име има регистрирани няколко единици огнестрелно оръжие.

Брайвик вече давал показания в полицията и изразил готовност "за по-нататъшен диалог с полицията". Засега няма признаци за психическа неуравновесеност на арестувания. Той е служил в армията и бил член на столичен стрелкови клуб, Благодарение на което владеел до съвършенство различни видове леко огнестрелно оръжие, в това число и автомат.

В различни новинарски форуми, за които в Норвегия се изисква лична регистрация, са намерени коментари от името на Брейвик с възхвала на националистически идеи и критики срещу многокултурното общество. На негово име са регистрирани няколко фирми, като характерното е, че те са били закрити малко след като са били регистрирани. Специално внимание на полицията привлича една от фирмите на Брайвик, която получила лиценз за производство на земеделски продукти. Предполага се, че тази фирма може да е послужила като параван за достъп до различни химикали - например амониева селитра - която се използва като изкуствен тор, но може да се използва и за производството на взривни устройства.

Междувременно на острова бяха намерени недетонирани експлозиви. На Ютьоя младежката организация на Норвежка работническа партия провежда ежегодно провежда събиранията си.

Летният учебен лагер се намира на около 40 километра от центъра на столицата, където бе извършено бомбено нападение. Франс прес не изключва възможността и бомбеният атентат, и стрелбата на остров Ютьоя да са насочени срещу управляващата Норвежка работническа партия на премиера Йенс Столтенберг и срещу самия него.

Всъщност полицията в много европейски страни отдавна е загрижена от надигането на крайно десните настроения в Европа, разпалвани от антимюсюлмански и антиимигрантски лозунги и от засилващите се икономически проблеми, посочва Ройтерс. Засега норвежката полиция трябва да установи дали заподозреният е действал сам или е член на групировка, посочва агенцията.

"Това е най-кървавото събитие в Норвегия след Втората световна война", коментира депутат от опозиционната Християнска народна партия.

Това е най-голямото нападение в Западна Европа от бомбената експлозия в мадридското метро през 2004 г., при която загинаха 191 души, отбелязва Ройтерс.

Норвежкият премиер Йенс Столтенберг заяви, че тези, които стоят зад нападенията, "няма да разрушат нашата демокрация", предаде Ройтерс. "Ще намерим виновните и ще ги държим отговорни", каза още Столтенберг.

др / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи