Ръководен принцип: "Ислямът,от началото на неговото възникване до днес в класическите си постановки и на практика строго се придържа към принципа за верска търпимост и отхвърля всяка агресия,която не е породена от агресия.Освен че подчртава общия корен на религиите и почита предходниците на Мухаммад в пророчеството,Ислямът призовава към обич и мирно съжителство между хората,към грижа за децата и родителите,за немощните,сираците,вдовиците,клетниците." Цветан Теофанов,Превод на Свещения Коран
Minaret news,BG
събота, юли 30, 2011
Храненето по време на постите се извършва по следния начин:призори,някъде между 3-4 часа се става за храна и ритуалът се нарича "Темджит"
Шекер байрам Празникът Шекер се подготвя със специални молитви през трите предходни месеца с религиозни названия Реджеп,Шабан и Рамазан.
През последния месец,т.е.Рамазан се пости.
Храненето по време на постите се извършва по следния начин:призори,някъде между 3-4 часа се става за храна и ритуалът се нарича "Темджит".
Приготвят се се ястия,които не предизвикват жажда.
Блюдата,според сезона(датата,на която се празнува "Шекер байрам" ,се променя всяка година) са от пресни или сушени зеленчици ,баници и различни видове пилаф.
За десерт се предлагат плодове или ошаф.
След определен час,около 4 часа сутринта (този час се променя ежегодно ,тъй като се определя спрямо часа на изгрева) и до края на постите не се яде нищо,не се пие нито вода,нито други напитки и не се пуши.
Часът,в който се прекратява постенето,се известява с топовни гърмежи и огньове по минаретата,след което се сяда на трапеза,наречена "Ифтар".
На масата "Ифтар" непременно трябва да има вода (прекратяването на постенето започва с пиене на вода),сирене и маслини.
Според материалното състояние на семейството,на софрата се поставят и различни предястия,салати,туршии,опитват се различни видове сладка.
По-късно се предлагат супи,месни и постни ястия за вечеря.
И така,на "Рамазан" се поставят две празнични трапези. Последният ден на "Рамазана"се нарича "Арифе",което означава предпразничен.
За този ден и за започващия на следващия ден тридневен празник "Шекер байрам"се приготвят много ястия.
Правят се баклави,точат се кори за баници,готвят се месни и постни ястия,варят се компоти.
В първия ден се канят най-близките роднини.
Всички се събират на маса в дома на най-възрастния от семейството,скараните се сдобряват.
Освен това на децата,дошли да поздравят и целунат ръка на по-възрастните от семейството,заедно с баклавата,сладките и бонбоните се дават и пари.
Шекибе Ямач
Рамазан 2011 - Рамадан 2011 / http://ramazan-ramadan.blogspot.com
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар