Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, юли 25, 2011

Традиционнен мевлид за здраве и берекет в Долно Прахово






Дъжд над Родопите след мевлид в Долно Прахово

Повече от 500 души от Долно Прахово, околните села Горно Прахово, Башево, Млечино и наши изселници, които пристигнаха от Турция и Белгия участваха в събота в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе в медресето край Долно Прахово. Духовници, водени от районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, прочетоха айети от Свещената книга на мюсюлманите - Корана. Имаше и молитва за дъжд. Още в събота вечерта се появиха облаци и започна да вали проливен дъжд.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад и заместникът му Изет Шабан също дойдоха за мевлида. Религиозният обред бе уважен и от почетния гражданин на Ардино – писателят и дългогодишният журналист Халит Алиосман Даалъ.Организатори бяха кметство Долно Прахово и джамийското настоятелство.
Местните майстор-готвачи Шабан Юсеин, Керим Мустафа и Касим Фейзуллах приготвиха 16 казана кешкек - варено жито с месо. Това, което остана, раздадоха на хората за вкъщи. Всички разходи бяха поети от синовете и дъщерите на покойния председател на местното джамийското настоятелство Шефки Ахмед. „Заръката на баща ни беше да бъдем винаги единни”, сподели Сали Шефки.
След молитвите, Ресми Мурад и Бейхан Мехмед, водени от 73-годишния имамин на медресето Нуриттин Исмаил Ибрахим и кмета на Долно Прахово Ахмед Емин посетиха тюрбето (гробницата) в близост до медресето, където е погребан един от първите мюсюлмански учители в района Мустафа Ефенди Юсуф. Надгробният камък е с надпис на арабски.
Никой в Долно Прахово не знае кога е построено джамийския комплекс, който се състои от джамия, медресе (училище), каменна чешма и гробница (тюрбе). По-възрастните жители на селото разказват, че комплексът е опожарен през 1912 -1913 година и възстановен през 1923. През 2008-2009 г. е извършено ново благоустройство. Ремонтирана е покривната конструкция на джамията, сменена е дограмата. Направена е нова външна мазилка. В момента край медресето се изгражда чешма, със средства от община Ардино. Чешмата ще има седем чучура. На нея ще става ритуалното обмиване на вярващите, които посещават медресето. След построяването й ще бъде осветена с мевлид и курбан.

Гюнер ШЮКРИ

Кърджаалъ хабер / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи