Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, юли 05, 2011

Съдът обяви Холандия за отговорна за смъртта на трима босненски мюсюлмани в Сребреница

СВЕТЪТ - Балкани

Съдът обяви Холандия за отговорна за смъртта на трима босненски мюсюлмани в Сребреница

05 юли 2011 14:37

Хага, Холандия /КРОСС/ Апелативният съд на Холандия обяви правителствените власти за отговорни за смъртта на трима босненски мюсюлмани в босненския град Сребреница през 1995 г., съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на представител на съда. "Съдът постанови, че правителството на Холандия е отговорна за смъртта на тези хора, защото батальона на въоръжените сили на Холандия от състава на мироопазващите сили на ООН в Босна и Херцеговина не е бил длъжен да ги предаде на формациите на босненските сърби", заяви представителя на Хагския съд. През 2008 г. Окръжният съд в Хага отхвърли като неоснователни претенциите спрямо Холандия на роднините на жертвите на сръбския геноцид над мюсюлманите в Сребреница. След публикуването на решението на съда, опечалените родственици отново подадоха жалба. Според ищците, Холандия е отговорна за хилядите мюсюлмански жертви, защото нейни войски са охранявали обявената от ООН "сигурна зона" в анклава Сребреница.





И в момент, в който холандският батальон оставя местните цивилни мюсюлмани без адекватна защита, за броени часове района е обиколен от сърби, който използват момента и депортират от Сребреница няколко хиляди жени и деца, а повече от 8 хиляди мюсюлмански мъже са жестоко убити и заровени в масови гробове. Неудовлетворени от липсата на адекватна защита от страна на холандските мироопазващи сили, роднините на жертвите на това клане повдигнаха дело срещу правителството на Нидерландия. Те искат от страната индивидуално обезщетение в размер не по-малък от четири милиона долара.

Преди това холандските власти многократно твърдяха, че батальона холандски миротворци не е могъл нищо да предприеме, защото командването на силите на ООН не им осигурило въздушна подкрепа. Прословутото клане в Сребреница е едно от най-сериозните престъпления, извършени по време на войната в Босна и Херцеговина в 1992 до 1995 г., което бе класифицирано от Международния съд за военни престъпления извършени на територията на бивша Югославия и от Международния съд като геноцид.

През 1993 г. района на Сребреница стана "етнически чист" босненски мюсюлмански район след като оттам се изсели сръбското малцинство. Така той стана анклав на територията на самопровъзгласилата се Република Сръбска. Сребреница беше една от шестте т.нар. "Зони за сигурност" на ООН.

Според Хагският трибунал през юли 1995 г. армията на босненските сърби под командването на генерал Ратко Младич, сръбската полиция и други въоръжени групировки са организирали масови екзекуции на пленени цивилни мюсюлмани (мъже на възраст от 16 до 65 години). Убийствата продължават няколко дни като са екзекутирани повече от 8 000 души.

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи