Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, май 13, 2009

“Добре дошъл, Стоичков!”

13 май 2009, 14:40

Машхад, Иран

Ицо е едва вторият чужденец, който ще води Абу Мослем в 39-годишната му история

Новината, че Христо Стоичков поема иранския Абу Мослем, е водеща в персийската страна. Феновете чакат с нетърпение идването на легендата на Барселона, а във форума на клубния сайт на отбора вече има специална тема, посветена на българина. В нея се припомнят успехите му на терена с националния отбор и Барселона. Запалянковците са запознати и с това, че Камата е играл в Азия, за Ал Насър (Саудитска Арабия) и Кашива Рейсол (Япония). Намират се и негативни мнения, които припомнят неуспехите му като треньор. Като цяло обаче доминира нагласата, че човек като него ще помогне на футбола в страната и по-специално на Абу Мослем. “Добре дошъл, Стоичков, на добър път в нашия отбор!”, е едно от посланията към прочутия българин.

ГРАДЪТ
Футболният отбор Абу Мослем е от град Машхад, провинция Хорасан – вторият по големина в Иран (2,5 милиона души), отстоящ на 900 километра от столицата Техеран. Машхад обаче е най-големият религиозен център в персийската страна. Наричан е Меката на Иран и свещеното седалище на шиитите. Тук се намира гробницата на прочутия шиитски водач – имам Реза. Сред населението преобладават главно перси, като всички до един са шиити. Машхад е популярен с многото екзекуции, които се извършват на публични места. Последната такава бе само преди две години, когато петима иранци бяха обесени за убийства, отвличания, кражби и содомия. Осъдените бяха част от престъпна група, която отвличала момичета и жени. В Иран законът е безмилостен към такива престъпници. Над 3000 души присъстваха на ужасяващата екзекуция, която бе заснета от трима специално допуснати на площада фоторепортери. Любопитното е, че съвсем близо до град Машхад се намира провинция, която е част от Ирански Кюрдистан. Според неофициални данни обаче в Машхад живеят много малко кюрди, като няма сведения дали част от тях симпатизират на футболния клуб Абу Мослем.
Родом от Машхад е настоящият Велик водач на страната Али Хаменей. Аятолахът наскоро обвини новият президент на Щатите Барак Обама, че не вижда никаква промяна в политиката на Америка спрямо неговата родина. В интервю, дадено преди две-три години, Хаменей признава, че изобщо не се интересува от спорт, но винаги стиска палци на иранските спортисти.

ФУТБОЛНИЯТ КЛУБ
Христо Стоичков е едва вторият чуждестранен треньор, който поема Абу Мослем след Стефан Геласко (СССР) през 1973 година. В последните 3 години на треньорския пост са се изредили седем души, което подсказва, че на Камата никак няма да му бъде лесно. Дори най-големият играч в историята на тима Ходадат Азизи е изгонен от след по-малко от година престой като наставник.
Президент на клуба е най-успешният треньор в историята на Иран Хесмат Мохажерани, който води националния отбор на световното в Аржентина през 1978 година. Именно той и братята му Атаола и Асгар създават Абу Мослем преди 39 години - през 1970-а.
Те обединяват около себе си футболисти от града с идеята да сформират нов футболен клуб. Екипите в началото са изцяло черни, а по-късно били добавени червени мотиви. Цветовете са запазени и до днес, а резервният екип е бяло-червен. Черното дава и прякора на тима - “черните перли”.
За да се гони по-добро класиране, клубът се обединява с ФК Ария, но след един успешен сезона изпада във втора дивизия и остава там до революцията.
По време на прочутата Иранска революцията (1979 г.) и до средата на ирано-иракската война (1980 – 1989) спортните събития са прекратени. Тогава тимът участва само в в приятелски мачове. През 1984 г. е създадена местна лига, в която Абу Мослем се представя доста прилично. След войната пък е основана националната футболна лига.
След само два сезона обаче тимът изпада и достига дори до трета дивизия.
След учредяването на Иранската професионална лига през сезон 2001/02 Абу Мослем е постоянен участник. Най-доброто му класиране е четвъртото място през 2008, а най-слабото в момента – 15-о място.
Зад отбора стои автомобилен завод, а в миналото е бил подкрепян от военните.
ЛЕГЕНДАТА
Най-известният футболист в историята на клуба е Ходадат Азизи. 37-годишният бивш футболист е бил и треньор за кратко на тима. Той е известен с репликата “Азизи опита”. Най-великият момент в живота му е изравнителния гол срещу Австралия, с който класира Иран на световното във Франция през 1998 г. През 1996 година е избран за най-добър играч в Азия.
СТАДИОНЪТ
Отборът играе на стадион “Самен” с капацитет 35 хиляди зрители, а в миналото е ползвал “Тахти”. В началото на годината от клуба обявиха, че ще построят свои стадион. Клубът е получил терен от местната управа.
УСПЕХИ
През 2005 година Абу Мослем е финалист за Купата на Иран. Печели първенството на провинция Хорасан през 1988 и 1990 година.
СЪСТАВ
В отбора има само трима чужденци. Защитникът Абду Моумуни от Того и нападателите Даниел Олерум и Жеан Днегоди – съответно от Нигерия и Камерун. Всички останали са местни момчета, предимно до 25 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи