Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, май 08, 2009

Мюсюлманите в Европа са 25 милиона

08. 05 .2009 Далиа Муджахид

Мюсюлманите се чувстват изолирани в Европа

Вчера световно известната социологическа агенция „Gallup International” представи в Лондон своето поредно проучване за настроенията и интеграцията на мюсюлманското малцинство в обществата на стария континент. Анкетата е проведена през 2008 г. и е реализирана в 27 държави от четири континента. Тя обхваща 500 мюсюлмани и между 100 и 1000 немюсюлмани във всяка една страна. Изследването е реализирано в партньорство с британската неправителствена организация “Coexist Finding”, която си е поставила за цел поощряване на връзките между представителите на различни религии. Близкоизточните медии фокусират своя поглед върху това събитие в британската столица не само поради интересните резултати, но и поради факта, че водещият на презентацията е новата съветничка на американския президент Далиа Муджахид. Преди броени дни Барак Обама назначи в своя 25-членен консултативен съвет тази американска гражданка от египетски произход. Тя привлече погледите на новинарите, тъй като е първата забрадена жена, натоварена с подобни отговорни функции. Муджахид отговаря за секцията „ислямски държави” в „Gallup International”.

Според анкетата 80% от френските мюсюлмани подкрепят тезата, че мюсюлманите, които живеят в тяхната страна са „искрени със страната”. На обратното мнение са едва 12%. Ако обаче въпросът е зададен малко по-различно, резултатите са други. Едва 44% от същите респонденти считат, че местните мюсюлмани са „лоялни към държавата”, докато на обратното мнение са 35%. В Обединеното кралство и в Германия картината е по-различна. Във Великобритания 82% от местните мюсюлмани считат, че местната конфесионална общност е лоялна на държавата, а за Германия този показател е 71%.

52% от френските мюсюлмани са на мнение, че те имат „крайна” или „откровена” принадлежност към страната, в която живеят. На същото мнение са 55% от всички френски граждани. Съотношение в Обединеното кралство между двете респондентски групи, отговарящи на същия въпрос, е съответно 77% и 50%, докато в Германия резултатите са респективно 40% и 32%. Според авторите на изследването тези показатели доказват несъстоятелността на твърдението, че мюсюлманите във Франция и Великобритания не чувстват лоялност към държавата, в която живеят. За Германия обаче подобна теза не е състоятелна.

Друга теза, оборена според думите на инициаторите на анкетата е, че френските мюсюлмани са далеч от светския начин на живот. 32% от тях считат, че мюсюлманката не трябва да носи забрадка, ако желае да се интегрира в обществото. На същото мнение са 63% от всички французи. Цифрите се различават коренно в другите две големи европейски страни. 12% от британските мюсюлмани отстояват същата позиция, а в Германия нейни поддръжници са 29%.

Друг показател за интеграцията на религиозното малцинство е владеенето на местния език. В тази област се наблюдава почти пълно съгласие между мюсюлманите и останалите граждани. 94% от френските мюсюлмани споделят тази теза, а за другите респонденти цифрата е 92%.
Единомислие между двете групи, анкетирани във Франция, се постига и по отношение на някои морални показатели. Например едва 3% от мюсюлманите одобряват т.нар. „престъпления на честта”, докато за останалите граждани делът е 2%. 82% от религиозната общност във Франция счита за крайно недопустими „терористичните актове срещу мирни граждани”.

Според Далиа Муджахид представеното проучване разбива редица неверни представи за френската мюсюлманска общност. В същото време тя е на мнение, че Франция се нарежда на едно от първите места в Европа по религиозна толерантност. Муджахид подкрепя своите твърдения с факта, че ирландците и французите са водещи сред всички останали европейци по отношение на приемането на съседи, които изповядват друга религия.

Все пак съветничката на президента Обама изнася и някои не дотам оптимистични данни по отношение на положението на европейските мюсюлмани. Тя заявява, че 38% от последователите на тази религия в Германия, 35% във Великобритания и 29% във Франция се чувстват изолирани в обществото, в което живеят. Тези показатели са относително по-ниски за САЩ и Канада. За САЩ цифрата е 15%, а за Канада – 20%. Според Муджахид тези различия се дължат на характера на държавнообразуващия процес. САЩ и Канада са нови държави и там миграционните процеси получават коренно различно развитие в сравнение с това, което се наблюдава в Европа. Освен това характерът на нациите на северноамериканския континент се различава от този в Европа. В САЩ и Канада са реализирани т.нар. „граждански нации”, а в Европа - родината на национализма, националните общности имат по-скоро „етнически характер”. Друг важен показател е съотношението между мюсюлманите и немюсюлманите в отделните страни. Населението на Европа е 507 милиона, от които мюсюлманите са 25 милиона. Според статистическите данни САЩ имат 300 милиона жители, а мюсюлманското малцинство наброява седем милиона. В Канада съотношението е още по-малко. Тази северноамериканска държава има около 30-милионно население, а въпросната религиозна общност наброява едва 600 000 души.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи