Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, май 24, 2009

Папата е изобразен заедно с млада любовница и с неизвестно бебе

Картина показва папа Александър Шести с млада любовница

Скандалното битие на папа Александър Шести е извадено на показ на изложба, открита в Рим, предаде АНСА. Един от експонатите на експозицията в Палацо Венеция, в италианската столица, е част от картина, на която папата е изобразен заедно с млада любовница и с неизвестно бебе.

Цялото произведение на изкуството е нарисувано в периода 1492-1493 г. от ренесансовия артист Бернардо ди Бето, познат с творческия псевдоним Пентурчо. Картината е красила една от стените на личните покои на папа Александър Шести. За нея папата е позирал в компанията на тогавашната си любовница, 18-годишната красавица Джулия Фарнезе.

На картината тя е представена като Дева Мария и държи в ръцете си неизвестно бебе, което пък е младият Христос. Самият папа е в нозете на красивата си любовница и е протегнал ръце към нея и към бебето, което тя държи. По онова време е било обичай папите да позират за произведения на изкуствата, но рядкост главата на Римокатолическата църква да позира заедно с предполагаема негова любовница.

Папа Александър Шести явно си е дал сметка, че картината ще предизвика скандал и е позволил само на тесен кръг от хора да я разгледат. След смъртта на папа Александър Шести през 1503 г. компрометиращата картина е прикрита с друга картина. Сто и петдесет години по-късно папа Александър Седми нарежда тя да бъде свалена от стената на папските покои и унищожена.

В последния момент обаче той решава да запази две части от платното, а именно тези с бебето и красивата любовница на предшественика му. Предполага се, че папа Александър Седми се решава на тази стъпка, запленен от красотата както на картината, така и на изобразените на нея хора.

През вековете обаче двата спасени фрагмента от платното се загубват. Те са открити едва неотдавна, благодарение на усилията на професора по история на изкуствата от университета в Перуджа Иван Нучарели.

Той тръгва по следите на изчезналите компрометиращи фрагменти, след като попада случайно на копие на цялата картина, направено по поръчка на маркиза на Мантуа Франческо Гонзага още през 1500 г. Тогава маркизът искал да спечели симпатиите на местния клан Фарнезе и поръчал на местния творец Пиетро Факети да направи копие на картина, на която позира най-красивата дама от този клан - Джулия Фарнезе, папската любовница.

Факети подкупил папските стражи, проникнал в папските покои и изпълнил възложената му мисия. Благодарение на това копие на картината, запазено и до днес, професорът от Перуджа тръгва по следите на оригиналната картина и преди 3 години намира двата неунищожени фрагмента от нея у колекционер от Милано.

Сега в Рим кураторите на експозицията са решили да покажат само онзи фрагмент, на който се вижда бебето. Те обаче държат в ръцете си и компромата с любовницата на папа Александър Шести.БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи