Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, май 06, 2009

32-годишният Христо Мишков споделя своите истини за живота пред Ройтерс

Брокер, станал монах, казва своите истини за финансовата криза

София, България

Българският монах брат Никанор, който по-рано е работил като брокер на Nasdaq, посъветва бившите си колеги да сложат на бюрата си буркан с пръст, за да им напомня къде отиваме всички и какво е важното в живота.

Докато западните банки се огъват под натиска на финансовата криза и анализаторите дават своите прогнози, 32-годишният Христо Мишков споделя своите истини за живота пред Ройтерс.
Историята му отчасти напомня за тази на Брат Тай, монахът – магнат, протагонист на излязлата през 1998 г. сатира "Господ е моят брокер" на американските писатели Кристофър Бъкли и Джон Търни – той се е провалил на Уолстрийт и станал монах. Българинът обаче е имал успешна кариера като брокер, не пише наръчници за самопомощ и се стреми да бъде щастлив, а не богат. Преди 5 години, след като не се чувствал щастлив с живота, който има, православният християнин, който не бил вярващ като дете, напуснал Ню Йорк и се отправил към българския Черногорски манастир, който някога е използван за комунистически трудов лагер. Той е запазил един-единствен лукс - мобилния телефон, който го свързва с потенциални дарители и бивши колеги. Помогнал е за събирането на хиляди левове за възстановяването на манастира - тежка задача в страна, където благотворителността не е често срещана, а приоритет е строителството на молове и голф игрища. "Много хора по света не осъзнават, че не са изкарали храната, която ядат, че вземат, без да дават", разказва Мишков. "Но ако някой консумира повече, отколкото е заработил, значи някой друг гладува", допълва той. Според него финансовата криза може да направи по-разумни хората, които консумират повече, отколкото заслужават. "Винаги търсим щастие във външния свят, в материалните неща, което ни прави постоянно незадоволени, ядосани на себе си и на света", казва Мишков, който излъчва спокойствие и интелигентност и притежава чувство за хумор. "Изгубили сме човешкия си облик, станали сме зверове. Няма на кого да разчиташ и да кажеш: "Хей, съседе, ела да ми помогнеш". Той ще дойде, но ще иска да му се плати", разсъждава отец Никанор. "Алчността и комерсиализацията в живота ни са достигнали до такава точка, че здравето ни може да се търгува като стока", казва той. Черногорският манастир е построен през 12 век, но по време на социалистическия режим той е бил превърнат в лагер и ферма.
Сега Мишков работи здраво всеки ден - дои крави и строи каменни стени. Казва, че не е против богатите хора, но уважава само онези, които допринасят за доброто на обществото, като дава за пример основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс. Бившите му колеги казват, че е бил добър в работата си. "Беше много религиозен и това понякога ме дразнеше. На някои религиозни празници не се появяваше на работа", споделя Александър Николов. Колегите му са изненадани, че е решил да стане монах, но Мишков е почувствал, че е дошло времето да се погрижи за човешките души. "Всеки може да е добър брокер, но това не носи много полза на света. Религията може да помогне на хората да се справят в днешните стресови времена и да намерят отговорите", добавя Мишков. "Млякото не се прави от компютри, хлябът не идва от добрия ПР на една компания. Необходимо е преди това да ореш, сееш и жънеш преди това", споделя монахът. Ройтерс отбелязва, че през последния месец, когато кризата на Уолстрийт достигна катастрофални размери, църквите във финансовия район на Ню Йорк имат повече посещения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи