Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, май 14, 2009

Документирани бруталните методи за разпит на задържани в Ирак и Афганистан

От света | 14.05.2009

САЩ се страхуват за имиджа си

Защо Барак Обама изведнъж се обяви против публикуването на снимки на изтезавани, след като преди три седмици беше оповестил тъкмо обратното? Отговорът на този почти реторичен въпрос така и не беше даден на журналистите.

Барак Обама е президент, който обича пресконференциите и публичността. Този път обаче той беше подчертано лаконичен, заявявайки само, че от негова гледна точка има една основна причина снимките, на които са документирани бруталните методи за разпит на задържани в Ирак и Афганистан, да не бъдат публикувани.

Обама се съобрази с призива да не стига до крайности

Снимките не били сензационни, според ОбамаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Снимките не били сензационни, според Обама

Снимките биха могли да разпалят антиамериканизма в света и да докарат допълнителни заплахи за американските войски - опасява се президентът Обама. През последните седмици министърът на отбраната Гейтс, както и командири от Афганистан и Ирак многократно апелираха към Барак Обама да не стига до крайности в изясняването на станалото по време на мандата на Буш и да се откаже от решението си за публикуване на снимките.

Самият Обама заяви, че публикацията им на практика не е непременно необходима, защото те не представлявали нищо принципно ново. Става дума очевидно за сравнение с онези снимки, направени от развеселени американски войници, развеждащи голи задържани на кучешка каишка. Новите снимки - според Обама - имали стойност единствено за разследванията в рамките на армията.

Въз основа на тях били идентифицирани отговорните за станалото, които били привлечени под отговорност. По-важно от публикуването на снимките - каза още Обама - е фактът, че вече е забранено използването на изтезания под каквато и да било форма. Подобно нещо нямало да бъде толерирано в никакъв случай.

Тези кадри от Абу Гариб разтърсиха световната общественостBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Тези кадри от Абу Гариб разтърсиха световната общественост

На какво се дължи колебанието на Обама?

Само че дори и тези уверения не са достатъчни за мнозина привърженици на Барак Обама. Те недоумяват защо американският президент допуска да бъдат публикувани детайлни описания на брутални разпити на задържани от ЦРУ, а в същото време отказва да разреши същото за снимки, които били уж изцяло несензационни.

Президентът очевидно има намерение на всяка цена да осуети публикуването на снимките и да сезира по този въпрос Върховния Съд на страната. Само с негова помощ той има право трайно да ги засекрети, позовавайки се на опасността за националната сигурност.

Автор: Р. Зина, Б. Узунова/Редактор: Б. Емануилов

Радио "Дойче веле"

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи