Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, май 23, 2009

От сайта на Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство

Открита бе изложба "Софийските митрополити"

Вчера в Националния църковен историко-археологически музей на Българската патриаршия бе открита изложба „Софийските митрополити”. Тя се организира съвместно със Столична община, Държавна агенция „Архиви” и Софийски държавен архив, и е посветена на 130-годишнината от избирането на София за столица на България.
Изложбата бе открита от директора на музея Николай Хаджиев и от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. На откриването присъстваха Видинският митрополит Дометиан и Русенският митрополит Неофит, Знеполският епископ Йоан, Агатоникийският епископ Борис, игумен на Бачковския манастир, архимандрит Григорий, протосингел на Софийска епархия, архим. Йоан, архим. Дионисий, столични свещеници, апостолическият нунций монсеньор Януш Болонек, преподаватели от Богословския факултет на СУ. Зам.-главния мюфтия Бирали Бирали също уважи събитието като представител на Главно мюфтийство на мюсюлманите в България. ---
Мюфтии направиха дуа за шехидите


Традиционните възпоменателни митинг-сборове в Делиормана се организираха на 16 и 17 май. В митингите участваха министри, редица депутати от ДПС и представители на централната и местната власт.
Сред гостите на възпоменателните тържества по случай 20-годишнината на „майските събития” бе и заместник-главният мюфтия на мюсюлманите в България Ведат С. Ахмед. По време на възпоменанието в местността Демир Баба текке на 16 май зам.-главният мюфтия прочете молитва в памет на загиналите шехиди през май 1989 година, превърнали се в искрите, запалили огъня на демокрацията в България. А на 17 май във възпоменателните митинги организирани в гр. Каолиново кв. Кус, с. Тодор Икономово, с. Климент и с. Пристое заедно с Ведат С. Ахмед присъства и районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов. Те се помолиха за благото на обществото, единството на мюсюлманската общност и призоваха да се помнят уроците на историята и никога да не се повтаря случилото се по време на „възродителния процес”.
---
Британски министър отива на поклонение в Мекка


За първи път министър от Западна Европа отива на поклонение в Свещената Мекка. Садик Хан, министър на общественото съгласие на Великобритания, ще извърши хадж-умре по време на своето посещение в Саудитска Арабия. Целта на визитата на британския министър е да проучи съвместното съществуване на различните религии в страните от Близкия Изток. Той се надява, че със своето посещение ще спомогне за по-доброто разбиране на исляма и възгледите на мюсюлманите в британското общество, съобщава британския вестник „Telegraph”.
---

Филми за великите мюсюлмански учени


Новата международна филмова компания «Lost History Media Ventures» е запланувала да заснеме филми и поредица от телевизионни сериали посветени на близкоизточните и мюсюлмански учени, изобретатели, хора на изкуството и ръководители.
Ръководителят на компанията Майкъл Хамилтон Морган е и автор на книгата „Забравената история за безсмъртното наследство на мюсюлманските учени, мислители и художници”. „На нас са известни приключенията на такива митически герои като Синдбад, Аладин и Али-баба. Сега ние искаме да покажем драматичните истории на реални герои, като Джабир, Ибн ел-Хейсем и Харун ер-Рашид” е казал Морган в итервю пред «TradeArabia». Първият филм от поредицата ще бъде посветен на отношенията между халифите Харун ер-Рашид и ел-Ме‘мун и учените от това време – Джабир /баща на съвременната химия/ и ел-Хорезми, създател на алгебрата като наука и прародител на съвременната висша математика. Други филми ще бъдат посветени на такива учени като Ибн ел-Хейсем и Ибн Фирнас.
---

"Позвъни на шейха" - гореща линия за британските мюсюлмани

Въпроси свързани с исляма ще могат британските мюсюлмани да задават директно на учени от знаменития египетски университет ел-Езхер. Великобритания е страна, в която живеят около 2 милиона мюсюлмани и се е включила в популярната гореща линия „Позвъни на щейха”.
За 75 пенса на минута всеки желаещ може да обсъди своите проблеми с шейхове упълномощени да издават фетви и да получи отговор, използвайки специален „пин-код” в рамките на 48 часа. Отговор /съвет/ може да бъде получен и по електронна поща на английски, арабски или урду езици. Мюсюлманските учени във Великобритания приветстват новата инициатива, тъй като една трета от живеещите там мюсюлмани са под 16 години и по този начин ще могат да получат достоврна информация по интересуващите ги въпроси.
---

Главно мюфтийство участва в "Пролетен базар на книгата"


В зала 3 на Националния дворец на културата от 20 до 24 май 2009. ще се проведе Пролетен базар на книгата. Базарът ще се проведе само в една зала на седмия етаж.
Над 70 български издателства ще участват със свой щанд на изложението на книги, като всички те обявиха, че ще продават продуктите си с 20% отстъпка. Мотото на базара ще е „Купувайте книги като европейци“. А официалното откриване на базара ще бъде от 11 часа на 20 май в зала 3 на НДК. Входната такса е 1лв, както обикновено, ученици, студенти и пенсионери ще влизат безплатно. Главно мюфтийство също е сред издателствата, които ще представят своите издания на пролетния базар. Главно мюфтийство ще участва с около 20 издания, които са на ислямска тематика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи