Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, май 25, 2009

Монасите исихасти от Крушунския средновековен манастир

Исихастите имали знания по геология

25 май 2009, 09:28

Ловеч, България

Монасите исихасти имали и определени знания по геология. Това документират скалните им килии в т.нар. Крушунски средновековен манастир. Обителта се е намирала в землището на днешния резерват Маарата край с. Крушуна, община Летница.
Оцелелите й до днес килии и ниши са издялани в трудно достъпни отвесни скали от бигор до Крушунския водопад. Издълбавеното им изисква геоложки познания и умения, съобщи днес в Ловеч арх. Петър Димитров, който е решен да реставрира и консервира древните монашестки обиталища.
Исихастите проповядват религиозна система, която третира възстановяването на пряката връзка между Бога и хората. Учението изисква от исихаста да се отдаде на пълно мълчание и дълбока вътрешна молитва - само така може да достигне до дълбините на истинската вътрешна радост и удовлетворение, само така може да стане съвършен.
Ръководейки се от желанието да постигнат единение с божествените енергии, исихастите са търсели усамотение в труднодостъпни местности, където да се отдават на молитви и съзерцание, далеч от светския живот, недосегаеми за делничните несгоди. Вероятно това е причината тук в района на Крушуна тези философи-отшелници да потърсят своето място.
Според местен изледовател културолог гробът на цар Иван Асен II се намира в близост до Крушунския средновековен манастир. Към момента обаче няма писмени документи или археологически свидетелства, че тази теза е вярна.
Гергана Димитрова, БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи