Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, януари 23, 2007

Сър Джон Тавенър: Сякаш ми бе повелено да композирам имената на АллахВестник "Zaman"
22 - 28 Януари
Година: 15, Брой: 4

Сър Джон Тавенър: Сякаш ми бе повелено да композирам имената на Аллах

Световноизвестният композитор на класическа музика англичанинът сър Джон Тавенър композира музика за 99-те красиви имена на Аллах като реакция на омразата, изпитвана към мюсюлманите след 11 септември. Джон Тавенър изтъква, че първия си концерт след албума му “Красиви имена” ще изнесе през май 2007 г. в рамките на Международния музикален фестивал в Истанбул, в музея “Света Ирини”, заедно с оркестъра на Би Би Си. “99-те имена на Аллах внасят успокоение в сърцата и внушават надежда за благодат и милосърдие. Надявам се всеки да се облагодетелства от това милосърдие”, казва Тавенър. В допълнение към думите си композиторът изтъква: “Нито съм мюсюлманин, нито юдей, нито християнин. Моят път е пътят на любовта...”

Какво означава един вярващ християнин да композира 99-те имена на Аллах, споменати в Корана, когато през последните години реакциите срещу исляма на Запад се увеличават? За нас това е учудващо.

Винаги съм бил близък до исляма. Известно време баща ми работи на Арабския полуостров. И брат ми често го посещаваше. Когато бях малък, в къщата ни имаше една стая. В нея стояха Библията и Коранът. Така че не е учудващо, че работя над такъв проект. Защото ислямът е много красива религия. Красотата е най-важното нещо. Както се е изразил и Пророкът Мухаммед: “Аллах е красив и обича красивото.” Достоевски казва, че “красотата ще спаси света”. Аз мисля, че положението днес е твърде мрачно. Но всички религии и вярвания проповядват, че трябва да намерим път към сърцето си и да вникнем във вътрешния си свят.

Осъществяването на този проект от човек с титлата “сър” изненада ислямския свят. Как гледат на това поддръжниците на класическата музика и Вашите почитатели?

Да, за вас може и да е изненада. Но за онези, които ме познават, не бе така. Възможно е да са били изненадани от това, че текстовете са на арабски и в тях се споменават имената Рахман (Всемилостивия) и Рахим (Милосърдния) на Аллах. Ако изключим това, моите почитатели също ще харесат музиката. Трябва да отбележа, че силно съм повлиян от индийската, гръцката, турската и суфитската музика, както и от връзката и приликата между турската и гръцката музика. Вярвах, че всичко е възможно в този албум. Всичко трябва да е в сърцето. Отново ще повторя думите на Достоевски: "Красотата ще спаси света."

Имената на Аллах са великолепен дар за нас

Каква ще бъде мисията на албума Ви?

Всички религии сравняват земното ни съществуване с илюзия. Според мен всичко, което се случва на този свят, е преходно. Впрочем казвам това с известно колебание, но истинска е само нашата същност. Останалото е илюзия. Хаосът и противоречията, които се виждат отстрани, са една илюзия. Така че албумът представлява важност, защото разкрива на хората истините. 99-те имена на Аллах внасят успокоение в сърцата и внушават надежда за благодат и милосърдие. Надявам се всеки да се облагодетелства от това милосърдие.

Монахинята Текла, която приемате като "пътеводителка", се е обявила против албума. Има ли все още противоречия помежду ви?

Мисля, че трябваше да има такова разногласие. Защото моята вяра е универсална. Ако трябва да съм откровен, изгубих някои от приятелите си от църковните среди. Но нищо, те ще останат в личния ми живот. Например брат ми е мюсюлманин. Аз вървя по пътя, в който съм убеден. И вярвам, че мога да разкажа за истините и онова, в което вярвам, чрез музиката, която е универсална. Трябва да призная, че ислямът обогати по един уникален начин християнската ми вяра. Имената на Аллах са прекрасен и фантастичен дар за нас. Отправянето на молитви от сърце и навсякъде е нещо прекрасно. Колко прекрасно чувство е да се молиш на Създателя, когато пожелаеш, без да изпитваш потребност да я заменяш с друго богослужение. Мисля, че за всички ни е полезно да украсим тези молитви с красивите имена на Всевишния.

Принц Чарлз, който е член на кралското семейство на Англия, също е близък Ваш приятел. Как реагира той на този албум?

Моят приятел принц Чарлз има много положително мнение за исляма. Той казва добри неща за всички религии. Но ислямът има важно значение за него. Имам връзки с много хора, но за мен е чест да имам приятел принц, който разсъждава по този начин.

Твърдите, че този албум Ви е като дар от Аллах. Бихте ли ни разказали нещо повече за това?

Това бе като повеля. Още щом ставах рано сутрин, започвах да мисля за Бога. Цял ден разсъждавах над името Лятиф (Даряващия с благодат) на Аллах. Търсех отговор на въпроса как мога да превърна в музика това име. Името Рахим (Милосърдния) също силно ми въздейства. Впечатляващо е, че Бог е милосърден, опрощаващ и покровителстващ. Размишлявайки над милосърдието и опрощението на Аллах, изведнъж се сетих за Дева Мария. Според мен Дева Мария притежава качество, с което сплотява християнството и исляма.

Желаете този албум да укрепи диалога между религиите. Но като че ли не всички мислят така. Все още ли е силна вярата Ви в диалога между религиите, когато с всеки изминал ден противоречията в световен мащаб нарастват?

Бог е забранил на хората да вредят на останалите. Той е окачествил като грях злословието, обидата и ненавистта. Онези, които не познават исляма, го критикуват. Това е тревожен факт. Човек, който прави това - няма значение дали е християнин или мюсюлманин - не може да твърди, че обича Бога. Прави, каквото искаш, но не пристъпвай повелята на Всевишния. Пак се връщам на думите си - може би чрез музиката ще успеем да излекуваме раните си. Дори и в незначителна степен този албум и тази музика може да постигнат това. Хората не трябва да обръщат внимание на непознатите и преходните неща, а да се обърнат към вътрешното си аз. Трябва да се вслушват в гласа на съвестта и сърцето си.

Абдуллах КълъЧ - Тууба Акън

22.01.2007

1 коментар:


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи