Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, юни 01, 2011

Турция стартира социална инициатива, с която отваря обятия за немюсюлманите

Истанбул предлага превъплъщението "мюсюлманин за един месец"

Понеделник, 30 Май 2011г. 08:38ч.

Турция стартира социална инициатива, с която отваря обятия за немюсюлманите.Гостите на Истанбул вече могат не само да се докоснат до културата на удивителния град, но и да поживеят живота на мюсюлманите.

Нова социална инициатива предлага на всички немюсюлмани възможността да се потопят в исляма, без да сменят вероизповеданието си. Проектът "Мюсюлманин за месец" включва в себе си молене пет пъти на ден, започвайки от изгрева до полунощ. Също така лекции на тема ислям и неговите основни принципи, разглеждането на забележителности на Истанбул, запознаване с турския език и култура.
Проектът, организиран от фонда "Blood Foundation", предлага въвеждащ курс, който продължава 9 дни. За по-състоятелните доброволци програмата продължава 21 дни, пише "Анталия днес".
Бен Боулер, основател на фонда, отбелязва, че не всички туристи могат да си позволят да прекарат един месец в Истанбул. Поради тази причина 9-дневната туристическа програма ще предлага на желаещите място за спане, килимче за молене, списък с инструкции и екскурзии из града.
"Проектът "Мюсюлманин за месец" е вдъхновен от вече добилия известност "Монах за месец", който предоставя възможност да поживеем 30 дни в будистки манастир в Тибет. Проектът доби широка популярност на Запад, особено сред хората, които са склонни към самоанализ и размишления. "Монах за месец" стартира през февруари и в него вече са взели участие католици, евреи и индуси. Дойде времето и на исляма. Ние изпрахме Истанбул поради факта, че е удивителен град и е популярен из цял свят. Разногласията между мюсюлманите и другите религиозни общности са един от най-сложните проблеми на съвременния свят", обяснява Боулер.
"Мюсюлманин за месец" е предназначен за хора, които нямат предразсъдъци към мюсюлманите, а също така за желаещите да получат нови знания и да разширят своя кръгозор. Първоначално съществуваха съмнения дали е възможно да накараме чужденец да се моли пет пъти на ден, но смятам, че ако човек е решил да бъде мюсюлманин, той трябва да изпие чашата до дъно. В средата на май, когато стартира проектът, първата молитва ще стартира в 3,30 ч. сутринта", допълва основателят на "Blood Foundation".
Боулер отбелязва, че проектът не цели да промени вероизповеданието на своите участници, а цели да измени отношението на хората към исляма.
"Не трябва да си правим илюзии, че моленето пет пъти на ден, обърнат с лице към Мека, ще ви превърне в истински мюсюлмани. Ритуалите и обичаите имат за цел да ни обърнат към божественото. Проектът е насочен към хората, които са предразположени към исляма и ми се иска никой да не възприема "Мюсюлманин за месец" просто като начин за почивка в Истанбул", казва още Боулер.
На желаещите да бъдат мюсюлмани за известно време ще бъде забранена консумацията на свинско месо и алкохол. Пушачите да не се притесняват, забрана върху цигарите няма!
Редактор: Десислава Ушатова

http://genmuftibg.net / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи