Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, юни 14, 2011

Нов случай на насилие пред столичната джамия Баня Башъ

Защо Мюфтийството се опасява от гражданска война?

Хюсеин Хафъзов

Нов случай на насилие пред столичната джамия Баня Башъ. Ден след като от Главното мюфтийство прогнозираха дори гражданска война.

„Ние предупреждаваме, че има възможност за такива сблъсъци, защото случаят не е само от неделя. След 20 май това е петото нападение само в София”, каза в студиото на „Тази сутрин” Хюсеин Хафъзов, говорител на Главното мюфтийство. От там са информирали вътрешния министър за набези, дори по време на молитва. Имало случаи на опити за нападения срещу богомолци и извън молитвения дом.

След случая от 20 май трябва да се знае, че нещо се случва

„Трябва да се вземат някакви мерки. Ако те не са се взели досега и ако се стига до случая да бъде бит позорно и жестоко по време на сутрешна молитва един богомолец, това безпокои не само софийските мюсюлмани, а всички в страната”, каза Хафъзов.

По думите му в неделя е бил пребит не пазачът, а редови богомолец. Той е бил намерен в безсъзнание. След лечение в „Пирогов”, вече е на домашно лечение

„Много силен шок е преживял. Не желае да говори пред медиите, страхува се за здравето и живота си. Ако го покажем по телевизията, той ще стане още веднъж най-вероятно обект на насилие”, каза Хафъзов. По думите му от Мюфтийството не се опитват да преекспонират проблема.

В страната през последните 20 години има 120 нападения на джамии

чупене, палежи, оскверняване, за които нито един извършител не е задържан и съотвено наказан, каза говорителят на Мюфтийството. Преди посрещането на Нова година в Добрич група празнуващи са изпочупили стъклата на джамията, въпреки че вътре е имало хора. Преди да дойде полицията, хулигани чупят ръката на един от имамите.

Полицията обаче освободила нападателите, без дори да снеме личните им данни, твърди Хафъзов. Той посочи и побой над мюсюлманка, заради забрадка.

"За мен е важно едно – мюсюлманските храмове и обекти, самата мюсюлманска общност е обект на насилие”, каза Хафъзов. Попитан защо обобщава, че има нетърпимост в цялото общество само заради определени кръгове, той отговори:

За гражданска война или етнически сблъсъци не е нужно да въстанат 7 милиона и половина

По думите му това е вероятно, защото не може да бъде сигурен дали афектирани мюсюлманите няма да си позволят друго.

„Сигурен съм, че няма. Но мога ли да бъда сигурен, че мюсюлманите в Родопите или Лудогорието няма да бъдат притиснати. Говорим на база факти, а може би се готви нещо друго…”, каза Хафъзов. Според него и медиите нагнетяват напрежение с въпросите дали има ислямски тероризъм само заради „едно съмнение, когато се прави акция на ДАНС в Родопите”.

„Вместо да успокояваме хората, че в България няма такава тенденция, и ако има, тя идва отвън, за съжаление винаги се поставят мюсюлманите като обект на размисъл, едва ли не като хипотетични терористи”, каза говорителят на Главното мюфтийство. Според него след сблъсъците от 20 май не са взети необходимите мерки.

Попитан дали Мюфтийството не цели в крайна сметка, за да се разреши стоежа на нова джамия, да изкарва тезата, че няма място в храма и да излизат мюсюлманите на тротоара, което пък беше основание на Атака да критикува Столична община, Хафъзов каза, че джамията в София е с капацитет 700 души, а се събират дори до 900, и че всеки може да се увери, че мястото не стига.

В заключение говорителят на Мюфтийството каза, че българското общество не трябва да има търпимост и трябва да "натисне" отговорните институции, за да разследват случаите на нападения и обиди над мюсюлмани.

Хафъзов уточни все пак, че не обвинява цялото българско общество

а част от него. Защото не били малко тези, които гласуват за Атака.

бтв / BgTimes.Net

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи